Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανέτα (ΕΚΤ): Πλησιάζει γρήγορα η ώρα για μειώσεις επιτοκίων

Οι φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει να διολισθαίνει μετά την αρχική απότομη πτώση φαίνονται πλέον αδικαιολόγητοι, τόνισε ο Φάμπιο Πανέτα.

Πανέτα (ΕΚΤ): Πλησιάζει γρήγορα η ώρα για μειώσεις επιτοκίων

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας τόνισε ότι πλησιάζει γρήγορα η ώρα για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και υποβάθμισε τους φόβους για νέο πληθωριστικό σπιράλ. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρεί γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν και ότι τα τελευταία στοιχεία «υποδηλώνουν ξεκάθαρα μια συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού».

«Οι φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει να διολισθαίνει μετά την αρχική απότομη πτώση - το πρόβλημα του "τελευταίου μιλιού" - φαίνονται πλέον αδικαιολόγητοι: ο πληθωρισμός υποχωρεί με τον ίδιο ρυθμό ή ταχύτερα από ότι είχε αυξηθεί» ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε ομιλία του το Σάββατο. 

Πρόσθεσε ότι αφότου η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη για πέντε διαδοχική τρίμηνα, με τον βιομηχανικό τομέα της χώρας «σε ύφεση» και τον τραπεζικό δανεισμό να συρρικνώνεται, «η μείωση του πληθωρισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η πρόοδος προς τον στόχο του 2% εξακολουθεί να είναι ραγδαία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v