Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιπλα, τρόφιμα, ποτά κράτησαν σταθερό τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Σταθερός στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Ηταν καλύτερος από τις προβλέψεις.

Επιπλα, τρόφιμα, ποτά κράτησαν σταθερό τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σταθερός στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο λόγω της χαλάρωσης των τιμών για έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο -0,6%, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 4% σε ετήσια βάση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν πρόβλεψη 4,2% σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο και -0,3% για τον μήνα.

«Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή τόσο των ετήσιων ρυθμών CPIH όσο και CPI προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες (κυρίως υψηλότερες χρεώσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος), ενώ η μεγαλύτερη καθοδική συμβολή προήλθε από έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης, τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά », δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή - που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού - διαμορφώθηκε σε 5,1% ετησίως, κάτω από την πρόβλεψη για 5,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,9%, κάτω από την πρόβλεψη για -0,8%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σε σχέση με αντίστοιχες χώρες όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά βρίσκεται σε γενική καθοδική τροχιά από το υψηλό του Οκτωβρίου 2022, του 11,1% σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v