Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Είμαστε κοντά σε εμβόλιο για τον καρκίνο

Ενα βήμα πριν τη δημιουργία αντικαρκινικών εμβολίων και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων νέας γενιάς η Ρωσία. «Σύντομα θα χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς», είπε ο πρόεδρος σε φόρουμ για τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Πούτιν: Είμαστε κοντά σε εμβόλιο για τον καρκίνο

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι Ρώσοι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία σειράς εμβολίων για τον καρκίνο, που θα μπορούσαν σύντομα να είναι διαθέσιμα στους ασθενείς.

«Εχουμε φτάσει πολύ κοντά στη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου και των λεγόμενων ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων νέας γενιάς», είπε μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα με θέμα τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά ως μέθοδοι ατομικής θεραπείας», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε ποιους τύπους καρκίνου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια, ούτε με ποιο τρόπο, μεταδίδει το Reuters.

Ορισμένες χώρες και εταιρείες εργάζονται με σκοπό τη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου. Πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech για την έναρξη κλινικών δοκιμών που παρέχουν «εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο», με στόχο να εφαρμοστούν σε 10.000 ασθενείς έως το 2030.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Merck αναπτύσσουν ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που, σύμφωνα με μελέτη μεσαίου σταδίου, έδειξε ότι μειώνει στο μισό την πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα -τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος- μετά από τρία χρόνια θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι αδειοδοτημένα εμβόλια κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που προκαλούν πολλούς καρκίνους, όπως στον τράχηλο της μήτρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β (HBV), που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της εμβόλιο κατά του Covid-19, το γνωστό  Sputnik V, και το πούλησε σε πολλές χώρες. 

Στην εγχώρια αγορά αντιμετώπισε την ευρεία απροθυμία του κοινού να εμβολιαστεί, ωστόσο ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι εμβολιάστηκε με Sputnik, σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v