Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόεδρος Κομισιόν: Ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

«Πρέπει να ξοδεύουμε καλύτερα, πρέπει να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ζήτησε κίνητρα για την αμυντική βιομηχανία, προειδοποίησε ότι «ο κόσμος έχει γίνει πιο σκληρός».

Πρόεδρος Κομισιόν: Ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης να αυξήσει την παραγωγή και να προωθήσει την εξυγίανση, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προειδοποίησε ότι «ο κόσμος έχει γίνει πιο σκληρός».

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή αναπτύσσει τη στρατηγική της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, βασισμένη στην εμπειρία χρήσης χρημάτων από τους φορολογούμενους για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων Covid-19 και για κοινές αγορές αερίου.

«Πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει να ξοδεύουμε καλύτερα, πρέπει να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στους Financial Times την Πέμπτη.

Το σχέδιο για τον εξοπλισμό της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ευρώπης ενόψει των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία πρόκειται να δημοσιευτεί αυτόν τον μήνα. Θα χρειαστεί να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

«Έχουμε μια πολύ κατακερματισμένη αμυντική αγορά και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Ποια είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής; Είναι η βιομηχανία. Αυτή είναι η βασική μας δραστηριότητα. Πρέπει να δίνουμε δυνατότητες (στην παραγωγή μας), όχι να αγοράζουμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v