Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Temenos: Ψευδής και παραπλανητική η έκθεση της Hindenburg

Βουτιά έως και 9,5% για τις μετοχές της σήμερα, μετά την κατρακύλα κατά 28% χθες. Η ακτιβιστική short-seller κάνει λόγο για αποτυχημένα πρότζεκτ και απογοητευμένους πελάτες στη Βόρεια Αμερική.

Temenos: Ψευδής και παραπλανητική η έκθεση της Hindenburg

Στόχος ακτιβιστών επενδυτών είχε γίνει η Temenos, ακόμη και πριν η έκθεση της Hindenburg Research οδηγήσει στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 15 χρόνια στις μετοχές της ελβετικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού.

Αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι επενδυτές επεσήμαναν ευρύτερα ζητήματα διακυβέρνησης, η εταιρεία short-seller Hindenburg ισχυρίζεται ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη στα βιβλία της εταιρείας, υποδηλώνοντας «μείζονες λογιστικές παρατυπίες».

Η Temenos «χειραγωγούσε επίσης τα κέρδη», ανέφερε η short seller στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι οι πρακτικές ήταν «κοινό μυστικό» στην εταιρεία. Η Hindenburg είπε ότι διεξήγαγε έρευνα τεσσάρων μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας πήρε συνέντευξη από 25 πρώην υπαλλήλους, «συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων στελεχών».

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Temenos διέψευσε την έκθεση, λέγοντας ότι «περιέχει πραγματικές ανακρίβειες και λάθη, μαζί με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς». Οι επενδυτές προσβλέπουν ότι η εταιρεία, στην οποία ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Μάρτιν Έμπνερ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, θα αντικρούσει εκτενώς τους ισχυρισμούς κατά την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς την Τρίτη.

Οι προηγούμενες επιδόσεις της Hindenburg υποδηλώνουν ότι οι κατηγορίες εναντίον της εταιρείας με έδρα τη Γενεύη είναι απίθανο να εξαφανιστούν σύντομα. Η ακτιβιστική short-seller που διευθύνεται από τον Nate Anderson έχει ασχοληθεί με τις αυτοκρατορίες επιχειρηματιών υψηλού προφίλ σε όλο τον κόσμο, όπως του Gautam Adani, του Jack Dorsey, του Carl Icahn, εξαϋλώνοντας δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών τους. Οι μετοχές ορισμένων από τους στόχους της έχουν έκτοτε ανακάμψει.

Οι μετοχές της Temenos υποχωρούν έως και 9,5% σήμερα Παρασκευή, επεκτείνοντας τη χθεσινή πτώση του 28%. Η εταιρεία έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με το υψηλό του 2019 των 13 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (14,7 δισ. δολαρίων).

Η έκθεση της Hindenburg περιέχει ισχυρισμούς για αποτυχημένα πρότζεκτ και απογοητευμένους πελάτες στη Βόρεια Αμερική, μια βασική στρατηγική αγορά. Ένας σχετικά νέος κλάδος που προοριζόταν να διαφοροποιηθεί από το βασικό τραπεζικό λογισμικό σε προϊόντα ψηφιακής τραπεζικής περιγράφεται ως αποτυχία. 

Ακόμη και πριν από την έκθεση, οι αναλυτές ήταν διχασμένοι σχετικά με την ελβετική εταιρεία, η οποία είχε 5 αξιολογήσεις buy, 10 hold και 4 sell, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι μετοχές της είχαν κέρδη 12% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης, μετά από ράλι 54% το 2023. Ένα χρόνο νωρίτερα, η μετοχή σημείωσε πτώση 60%.

Η Temenos έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ακτιβιστές επενδυτές. Η Petrus Advisers πήρε μερίδιο στην Temenos τον Οκτώβριο του 2022 και άσκησε πίεση για να αναθεωρήσει τη διαχείρισή της και να θέσει νέους μεσοπρόθεσμους στόχους. Το fund σημείωσε μια νίκη τρεις μήνες αργότερα, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Max Chuard παραιτήθηκε. Έκτοτε, ο Πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτό) είναι προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος και έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει να επανεκλεγεί, αφήνοντας την εταιρεία εν μέσω μιας μακροχρόνιας αναζήτησης CEO.

Η Temenos, που δημιουργήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι η πλατφόρμα της δίνει τη δυνατότητα σε 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να εκπληρώσουν τις καθημερινές τραπεζικές τους ανάγκες, ή το 30% του παγκόσμιου τραπεζικού πληθυσμού. Η εταιρεία λέει ότι τα δύο τρίτα των 1.000 κορυφαίων τραπεζών στον κόσμο και πάνω από 70 τράπεζες σε περισσότερες από 150 χώρες βασίζονται στην τεχνολογία της. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται οι Standard Chartered, Julius Baer και Nordea, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v