Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Η χαμηλή παραγωγικότητα εμπόδιο στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η αργή άνοδος της παραγωγικότητας αυξάνει τον κίνδυνο οι εταιρείες να μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος από τους μισθούς στους καταναλωτές, προειδοποίησε η Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Η χαμηλή παραγωγικότητα εμπόδιο στη μάχη κατά του πληθωρισμού

H αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση του πληθωρισμού, προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ. 

«Η αργή άνοδος της παραγωγικότητας αυξάνει τον κίνδυνο οι εταιρείες να μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος από τους μισθούς στους καταναλωτές, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» δήλωσε η Ίζαμπελ Σνάμπελ σε ομιλία που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. 

«Στο περιβάλλον αυτό, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική» υπογράμμισε. 

Η παραγωγικότητα αυξάνεται στις ΗΠΑ με ταχύτερο ρυθμό από την Ε.Ε. από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.  Η διαφορά στο μοναδιαίο κόστος εργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ έχει διευρυνθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί και η ανάπτυξη έχει μείνει στάσιμη, καθώς η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Υπό την επίδραση δύο πληθωριστικών σοκ, η ευρωζώνη είναι μια οικονομία όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνονται και να πληρώνονται παραπάνω. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται αλλά το ΑΕΠ είναι χαμηλό, οπότε ως αποτέλεσμα η παραγωγή ανά εργζόμενο υποχωρεί» υπογράμμισε η Σνάμπελ. 

«Αυτό είναι πληθωριστικό» τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v