Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Scope: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα μειώσουν τις δημόσιες επενδύσεις

Χώρες θα οδηγηθούν σε αυστηρές προσαρμογές σε μια περίοδο που οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης είναι ήδη αδύναμες, τονίζει ο οίκος.

Scope: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. θα μειώσουν τις δημόσιες επενδύσεις

Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και καλύτεροι σε ορισμένους τομείς και χαλαρότεροι σε άλλους, παραμένουν ανεπαρκείς για τις υψηλές επενδυτικές ανάγκες της Ευρώπης στην άμυνα, την ψηφιοποίηση και την πράσινη οικονομία, εκτιμά η Scope σε έκθεσή του με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου στην οποία υποστηρίζει ότι αν οι κανόνες εφαρμοστούν πλήρως θα μειώσουν τις δημόσιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η τήρηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές σε μια περίοδο που οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης είναι ήδη αδύναμες, γύρω στο 1,4%.

Όπως σημειώνει, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Bruegel, η συμμόρφωση με τους κανόνες θα είχε ως αποτέλεσμα μια μέση ετήσια δημοσιονομική εξυγίανση περίπου 0,8%-1,2% του ΑΕΠ σε μια τετραετία για υπερχρεωμένες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Μεταξύ των χωρών με μικρότερο χρέος, η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή για τη συμμόρφωση με τους αναθεωρημένους κανόνες είναι η υψηλότερη για τη Σλοβακία, στο 1,61% του ΑΕΠ, και τη Ρουμανία, στο 1,12% του ΑΕΠ. 

Οι κανόνες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη μεμονωμένη δημοσιονομική θέση της κάθε χώρας και ως εκ τούτου εξακολουθούν να μην συγκροτούν ένα πραγματικά ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, τονίζει η Scope, η οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη δημιουργία μιας μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας για την παροχή δημόσιων αγαθών σε ολόκληρη την Ε.Ε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v