Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από το φράγμα του 3% ο πληθωρισμός στον Καναδά

Κατηφόρισαν στο 2,9% οι τιμές καταναλωτή και ενισχύονται τα ομόλογα στην Οτάβα. Αποκλιμακώνονται οι τιμές ενέργειας, ωστόσο τρόφιμα και κυρίως στέγαση παραμένουν στα ψηλά. Προβλέψεις για επιτοκιακή χαλάρωση και ο οδικός χάρτης του 2024.

Κάτω από το φράγμα του 3% ο πληθωρισμός στον Καναδά

Οι τιμές καταναλωτή στον Καναδά υποχώρησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενδεχομένως δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο στην Τράπεζα του Καναδά για να αρχίσει να εξετάζει μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες,  μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 3,4% τον Δεκέμβριο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά στην Οτάβα. Πρόκειται για πιο αργό ρυθμό από τη διάμεση εκτίμηση 3,3% σε έρευνα του Bloomberg, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από τον Ιούνιο που το ονομαστικό επιτόκιο έπεσε εντός του εύρους ελέγχου της κεντρικής τράπεζας.

Τα ομόλογα εκτινάχθηκαν και το καναδικό δολάριο αποδυναμώθηκε. Η απόδοση του διετούς υποχώρησε στο 4,17%, μειωμένη κατά περίπου 13 μονάδες βάσης μέσα σε μία μέρα.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι προσδοκιών για αύξηση 0,4% και μετά από πτώση 0,3% τον Δεκέμβριο.

Οι δύο κύριοι δείκτες βασικού πληθωρισμού επιβραδύνθηκαν, φθάνοντας κατά μέσο όρο στο 3,35%, πιο κάτω από τις προβλέψεις για 3,6%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση, μετά τη στασιμότητα στα τέλη του περασμένου έτους. Καθώς η Τράπεζα του Καναδά σταθμίζει τώρα πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει περιοριστικό το επιτόκιό της, η έκθεση θα βοηθήσει στην άμβλυνση ορισμένων ανησυχιών σχετικά με την επιμονή του υποκείμενου πληθωρισμού.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Ιανουαρίου, ο διοικητής Tiff Macklem και οι αξιωματούχοι του θεώρησαν την τρέχουσα νομισματική πολιτική ως αρκετά περιοριστική για την επίτευξη του στόχου 2%, εκτιμώντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 3% το πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν υποχωρήσει σταδιακά και φτάσει στον στόχο 2% το επόμενο έτος.

Η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια θα ληφθεί στις 6 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν διατήρηση στο 5% για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, προβλέποντας ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει στα μέσα του 2024.

Τον Ιανουάριο, ο μεγαλύτερος συντελεστής στην επιβράδυνση του πληθωρισμού ήταν οι χαμηλότερες τιμές της βενζίνης, οι οποίες μειώθηκαν ετησίως κατά 4%. Χωρίς τη βενζίνη, ο δείκτης επιβραδύνθηκε στο 3,2% έναντι 3,5% τον Δεκέμβριο.

Η επιβράδυνση των τιμών στα είδη παντοπωλείου και στα αεροπορικά εισιτήρια συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση.

Τέσσερα στοιχεία στο καλάθι του ΔΤΚ, τρόφιμα, στέγη, υγιεινή και ποτά-καπνός-κάνναβη, αυξήθηκαν άνω του 3%. Αθροιστικά αποτελούν το 55% του καλαθιού της Καναδής νοικοκυράς.

Εξαιρουμένων των τροφίμων, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,7%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 3,1%.

Στον αντίποδα, το κόστος των τόκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 27,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τα ενοίκια αυξήθηκαν 7,9%. Εξαιρουμένου του κόστους στέγασης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v