Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφαία private equity καλοβλέπουν τον βραχίονα προϊόντων υγείας της Sanofi

Παίρνουν θέση, ενόψει διαχωρισμού του κλάδου καταναλωτικών προϊόντων, ονόματα της παγκόσμιας αφρόκρεμας στις επενδύσεις-συμμετοχές. Στα $20 δισ. η αποτίμηση. Στο club των γιγα-φαρμακευτικών η γαλλική εταιρεία.

Κορυφαία private equity καλοβλέπουν τον βραχίονα προϊόντων υγείας της Sanofi

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των εξαγορών παγκοσμίως, όπως η Advent και η Blackstone, λαμβάνουν θέσεις ενόψει ενός πιθανού χωρισμού του τμήματος προϊόντων και υπηρεσιών υγείας του γαλλικού φαρμακευτικού κολοσσού Sanofi, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται υπό τον όρο ανωνυμίας το Bloomberg.

Η εν λόγω επιχείρηση προσελκύει επιπλέον το ενδιαφέρον των Bain Capital, CVC, EQT και KKR, δηλαδή της αφρόκρεμας του κλάδου συμμετοχών και επενδύσεων. Σημειωτέον ότι η μονάδα θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αναφέρουν οι πηγές.

Η Sanofi γνωστοποίησε τον Οκτώβριο ότι σχεδιάζει να διαχωρίσει το τμήμα προϊόντων για τα οποία δεν χρειάζεται συνταγή, όπως σιρόπια για τον βήχα ή παυσίπονα τζελ, εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή αποτίμηση.

Οι μετοχές της Sanofi σημείωσαν άλμα έως 3,2% στις συναλλαγές του Παρισιού σήμερα Τρίτη, στο μεγαλύτερο ενδοημερήσιο κέρδος τους εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ.

Πιθανό ντιλ θα αντιπροσώπευε μια από τις κορυφαίες συναλλαγές εξαγοράς φέτος. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχτεί δύσκολο στην υλοποίηση, δεδομένων των προκλήσεων στη χρηματοδότηση μεγάλων συμφωνιών. Η Sanofi πιθανώς θα διατηρήσει μερίδιο στην επιχείρηση στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, ανέφεραν οι πηγές.

Οι συζητήσεις βρίσκονται στα αρχικά στάδια και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι εταιρείες private equity θα προχωρήσουν σε επίσημες προτάσεις. Οι εκπρόσωποι των Advent, Bain, Blackstone, CVC, EQT και KKR αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Εκπρόσωπος της Sanofi είπε ότι η εταιρεία εξετάζει πιθανά σενάρια διαχωρισμού των επιχειρήσεων, προκρίνοντας ωστόσο ως πιο πιθανή οδό συναλλαγής τη δημιουργία μιας εισηγμένης με έδρα στη Γαλλία, όχι πριν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η Sanofi έχει δηλώσει ότι ο διαχωρισμός της μονάδας καταναλωτικών προϊόντων υγείας θα της επιτρέψει να δημιουργήσει καλύτερη μακροπρόθεσμη αξία από θεραπείες αιχμής, ιδιαίτερα στην ανοσολογία ή στα εμβόλια.

Με αυτό τον τρόπο θα ενταχθεί στις τάξεις των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, όπως η GSK και η Johnson & Johnson, που έχουν χωρίσει τα τμήματα καταναλωτών τα τελευταία χρόνια προκειμένου να απελευθερώσουν πόρους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο, τις σπάνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v