Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέτο ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τρίτο κατά σειρά αμερικανικό «όχι» στον ΟΗΕ. Ποιες είναι οι αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον. Το σχέδιο της Αλγερίας συγκέντρωσε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή (Βρετανία).

Βέτο ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι ΗΠΑ πρόβαλαν σήμερα βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αξίωνε την εφαρμογή «άμεσης» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, στο τρίτο κατά σειρά βέτο που ασκούν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του συμμάχου τους Ισραήλ και της Χαμάς.

Το σχέδιο του κειμένου, που συνέταξε η Αλγερία και το οποίο απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή απ' όλες τις πλευρές», συγκέντρωσε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή (Βρετανία).

«Μια ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί στήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντιθέτως, το να ψηφίζει κανείς κατά υπονοεί την έγκριση της βίας και της συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται σε βάρος τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά ενώπιον του Συμβουλίου, πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ επισήμανε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μια παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που κάνει αυτό το συμβούλιο αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να παρακωλύσει τις ευαίσθητες και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, στην πραγματικότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε η Τόμας Γκρίνφιλντ ενώπιον του συμβουλίου ενόψει της ψηφοφορίας.

«Το να ζητάει κανείς άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός χωρίς συμφωνία που θα απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη. Αντιθέτως, θα παρατείνει τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», τόνισε.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν άλλο σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της εφαρμογής προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισράηλ-Χαμάς και κατά της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης από το Ισράηλ στη Ράφα, σύμφωνα με κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Αλγερία και στο οποίο άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ δεν συνέδεε μια κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων. Ζητούσε, ξεχωριστά, την εφαρμογή άμεσης κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v