Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι ΟΗΕ για «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Κονγκό

Άμεση δράση για την προστασία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους που πλήττονται από την κλιμάκωση της βίας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ζητούν Unicef και Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Καμπανάκι ΟΗΕ για «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Κονγκό

Προειδοποιώντας για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» οι υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκτακτη έκκληση για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο ανατολικό τμήμα της οποίας μαίνεται από τα τέλη του 2021 πόλεμος μεταξύ του στρατού της χώρας και των ανταρτών Μ23.

Η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) με ανακοίνωσή τους «ζητούν την άμεση ανάληψη δράσης για να προστατευθούν τα παιδιά και οι οικογένειες που πλήττονται από την κλιμάκωση της βίας».

Στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, που σπαράσσεται εδώ και 30 χρόνια από ένοπλη βία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τα τέλη του 2021, όταν αναζωπυρώθηκε στην επαρχία Βόρειο Κίβου ο πολέμος μεταξύ της ομάδας ανταρτών Μ23 (Κίνημα της 23ης Μαρτίου) με την υποστήριξη της γειτονικής Ρουάντα και του στρατού της χώρας που υποστηρίζεται από οργανώσεις «πατριωτών» και τουλάχιστον δυο ξένες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Οι αντάρτες έχουν καταλάβει τεράστιες περιοχές.

Οι μάχες έχουν ενταθεί από τις αρχές του μήνα γύρω από τη Σάκε, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Γκόμα και αποτελεί σημαντικό σταθμό στον δρόμο προς την πρωτεύουσα της επαρχίας. Από τις βίαιες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι.

Η Γκόμα, πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου όπου ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ της λίμνης Κίβου και των συνόρων με τη Ρουάντα, έχει ουσιαστικά αποκοπεί από κάθε χερσαία οδό προς το κέντρο της χώρας.

«Αυτό έχει προκαλέσει μια τεράστια μετακίνηση πληθυσμών προς τους ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων», τονίζουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτές, «214.950 επιπλέον άνθρωποι ήρθαν να προστεθούν στους 500.000 που έχουν ήδη εκτοπιστεί στις περιοχές γύρω από τη Γκόμα» και «δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν προς τη Μινόβα», στη γειτονική επαρχία Νότιο Κίβου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη ΛΔ Κονγκό υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια εσωτερικοί πρόσφυγες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλης κλίμακας», τονίζει ο Πίτερ Μουσόκο εκπρόσωπος του WFP. «Τα παιδιά και οικογένειές τους βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών», καταγγέλλουν οι υπηρεσίες.

Έπειτα από μερικές ημέρες σχετικής ηρεμίας, η Σάκε έγινε εκ νέου στόχος βομβαρδισμών χθες Πέμπτη το βράδυ.

«Υπάρχουν τρεις νεκροί και ένας τραυματίας» στη συνοικία Μαγιούτσα, επεσήμανε ο Τζόζεφ Μαόμπι Μουμπίρι τοπικός αξιωματούχος. Οι νεκροί είναι «μία μητέρα και τα δύο της παιδιά ηλικίας 8 και 12 ετών», πρόσθεσε.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ανθρωπιστική οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v