Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Η Hyundai θα κατασκευάσει τις νέες μονάδες του Κοζλοντούι

Με μόλις μία ψήφο, το κοινοβούλιο στη Σόφια έδωσε το πράσινο φως για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού, αλλά και για την αναθέρμανση των πολιτικών παθών.

Βουλγαρία: Η Hyundai θα κατασκευάσει τις νέες μονάδες του Κοζλοντούι

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για συνομιλίες μεταξύ της εταιρίας του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι NPP-New Builds και της Hyundai Engineering & Construction που προκρίθηκε ως δυνητικός ανάδοχος για την κατασκευή, τον σχεδιασμό, την παράδοση και τη λειτουργία νέων μονάδων του εργοστασίου στον χώρο του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού.

Η προθεσμία για τις συνομιλίες ορίστηκε στις 15 Απριλίου.

Οι μελλοντικές μονάδες του πυρηνικού εργοστασίου θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse. Στις 16 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η Hyundai Engineering & Construction παρέμεινε η μόνη υποψήφια για την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων 7 και 8 στο Κοζλοντούι μετά την εξέταση των εγγράφων των αιτούντων από επιτροπή για να διασφαλίσει ότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

Το σχέδιο απόφασης υποβλήθηκε από τους Ντελιάν Ντόμπρεφ (GERB-UDF) και Στανισλάβ Αναστάσοφ (Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες) μετά την υποστήριξη που έλαβε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για την ενέργεια και το περιβάλλον. Αρχικά οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για τις συνομιλίες με τη Hyundai, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε σε επαναψηφοφορία, με τις ψήφους του GERB, του MRF και του "Υπάρχει τέτοιος λαός" (TISP). Μόνο μία ψήφος ήγειρε την πλάστιγγα υπέρ της απόφασης.

Εξάλλου, με 52 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 8 αποχές, το κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση των βουλευτών της συμμαχίας Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία (CC-DB) που ζητούσε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τις συνομιλίες με δύο πιθανούς εργολάβους: τη Hyundai και την Bechtel. Λόγω της επιθυμίας να υπάρχουν δύο πιθανοί ανάδοχοι, η CC-DB αρνήθηκε την Πέμπτη να υποστηρίξει πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου απόφασης των διαπραγματεύσεων στο Κοζλοντούι.

Ο επικεφαλής της CC-DB Κίριλ Πέτκοφ σχολίασε ειρωνικά πως «οι ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια αποφάσισαν ότι μόνο μία εταιρία μπορεί να οικοδομήσει το νέο έργο».

«Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση ότι τουλάχιστον δύο εταιρίες θα έπρεπε να μπουν στη λίστα και υπήρχε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, αλλά το GERB, το MRF και το TISP αποφάσισαν ότι μόνο μία εταιρία μπορεί να κατασκευάσει το έργο», τόνισε. Όπως δήλωσε, αυτό κρύβει τον τεράστιο κίνδυνο να μην επιτευχθεί η καλύτερη τιμή και όλοι οι Βούλγαροι να πληρώσουν μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να «έχουν την ευχαρίστηση να υπάρχει μόνο ένας εργολάβος», κάτι που είναι αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον.

Σχολιάζοντας τα δύο σχέδια αποφάσεων, ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι όποια εταιρία και να επιλέξουν οι βουλευτές, δεν θα κάνουν λάθος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v