Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την εποπτεία των κεφαλαιαγορών

Χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα η ΕΕ στην πορεία για την οικοδόμηση ενός κοινού εποπτικού καθεστώτος. Οργή Γαλλίας που επιδιώκει να προχωρήσει αυτόνομα με άλλες πρόθυμες χώρες.

Σύγκρουση Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την εποπτεία των κεφαλαιαγορών

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρούονται για το θέμα της ενοποίησης της εποπτείας των εθνικών κεφαλαιαγορών, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τα αποκλίνοντα συστήματα για να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για θέματα όπως η πράσινη μετάβαση ή η άμυνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe (φωτ.), είπε ότι τα κράτη μέλη διαφωνούν σχετικά με το επίπεδο φιλοδοξίας σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση ενός κοινού εποπτικού καθεστώτος που αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη προς μια ένωση κεφαλαιαγορών που η ΕΕ θέλει να ολοκληρώσει μέχρι τον επόμενο μήνα.

«Υπάρχει μια πολύ έντονη ποικιλομορφία απόψεων αυτή τη στιγμή για το μέλλον της εποπτείας», δήλωσε ο Donohoe, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις προσπάθειες να να βρεθεί κοινή γραμμή.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Γάνδη του Βελγίου, είπε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες για να δούμε εάν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια δήλωση σε αυτόν τον τομέα που θα υποστηρίξουν οι χώρες, αλλά θα βρούμε μια».

Η άρση των εθνικών φραγμών σε ζητήματα όπως η εποπτεία —που θεωρείται βασικός πυλώνας για βαθύτερες κεφαλαιαγορές— τα αποταμιευτικά προϊόντα και τα καθεστώτα αφερεγγυότητας έχει γίνει πιο επείγουσα, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενες χρηματοοικονομικές ανάγκες εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι επικεφαλής οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν το θέμα της εποπτείας — ένα από τα λίγα εκκρεμή σημεία του οδικού χάρτη — αλλά δεν σημείωσαν καμία πρόοδο. Πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντησή τους στις 12 Μαρτίου, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις 21-22 Μαρτίου, όταν πιθανότατα θα τεθεί το θέμα.

Ορισμένες χώρες πιέζουν προς ένα κεντρικό σύστημα, άλλες προτιμούν έναν ισχυρότερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών και μια τρίτη ομάδα θέλει να διατηρήσει την τρέχουσα ισορροπία που στηρίζεται στους εθνικούς εποπτικούς φορείς και την European Securities and Markets Authority με περιορισμένο ρόλο στον συντονισμό ορισμένων εθνικών ρυθμίσεων, είπε ο Donohoe.

Κάλεσε για δράση καθώς πολλοί κίνδυνοι και πολιτικές εξελίξεις στον κόσμο καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των θεμελίων του μπλοκ.

«Η Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά την ανάγκη να μπορεί να σταθεί γερά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια», είπε. «Πραγματικά ένιωσα σε πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό, ότι το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τους εαυτούς μας είναι πλέον αναγκαιότητα», πρόσθεσε με φόντο μια πιθανή νίκη Τραμπ.

Γαλλική πρωτοβουλία

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη είναι ολοένα και πιο ανυπόμονα με την έλλειψη προόδου για την οικοδόμηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, ενός έργου δεκαετιών, και αμφισβήτησαν τη φιλοδοξία των συνεχιζόμενων συζητήσεων.

«Έχω βαρεθεί τις κενές δηλώσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire πριν από τη συζήτηση. «Πιστεύετε πραγματικά ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα εντυπωσιαστούν με τις δηλώσεις μας; Χρειαζόμαστε αποφάσεις. Και χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις».

Αντί να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών, ο Le Maire πρότεινε να προχωρήσει με μια ομάδα τριών ή τεσσάρων χωρών που έχουν περισσότερες φιλοδοξίες σε θέματα όπως η κοινή εποπτεία, η επαναφορά περισσότερων τιτλοποιήσεων στις αγορές και η έναρξη ενός πανευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Ισπανίας, καλωσόρισαν τη θέση της Γαλλίας και, ενώ θα προτιμούσαν μια συμφωνία σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι ανοιχτές να συζητήσουν επιλογές, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Donohoe είπε ότι υπήρχε κάποια υποστήριξη στο να εξεταστεί πώς ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συναινετική βάση.

«Θέλω να δω αν μπορούμε να δούμε τη γαλλική πρόταση ως συμπληρωματική σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι διατεθειμένοι να λάβουν οι 27», είπε. «Για μένα, ο στόχος πρέπει πάντα να είναι να μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση μεταξύ όλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v