Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά μηνύματα για τις τουριστικές αφίξεις το 2024

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία θα είναι οι πρωταγωνίστριες στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Αισιόδοξες ενδείξεις από τις σημαντικότερες αγορές που τροφοδοτούν με τουρίστες τη χώρα. Οι προτιμώμενοι προορισμοί και οι εκπλήξεις.

Θετικά μηνύματα για τις τουριστικές αφίξεις το 2024

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν οι σημαντικότερες αγορές-χώρες που τροφοδοτούν με επισκέπτες την Ελλάδα κάθε χρόνο, καθώς οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και τις έρευνες που διεξάγουν οι κατά τόπους τουριστικοί οργανισμοί δείχνουν αν μη τι άλλο ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2024 στην Ελλάδα δεν θα είναι χαμηλότερες από το 2023, χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Χωρίς να ληφθούν υπόψη τυχόν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσουν στην τουριστική κανονικότητα, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία θα είναι και το 2024 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Γερμανία: Αναμένονται 70 εκατομμύρια ταξίδια το 2024

Στην μεγαλύτερη αγορά τροφοδότη ξένων επισκεπτών προς την Ελλάδα αναδεικνύεται η Γερμανία, καθώς τα μηνύματα μόνο ως θετικά λογίζονται. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διεθνείς παίκτες της τουριστικής σκηνής τονίζουν ότι παρά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση οι διακοπές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους Γερμανούς το 2024, καθώς υπολογίζεται τη νέα τουριστική χρονιά να πραγματοποιήσουν περίπου 70 εκατομμύρια ταξίδια, διάρκειας άνω των 5 ημερών.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα φαβορί για διακοπές στο εξωτερικό για τους Γερμανούς. Στους δημοφιλείς προορισμούς συγκαταλέγονται ακόμη η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Αυστρία. Ο διεθνής Tour Operator DER Touristik κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης το 2024 σε σχέση με πέρυσι, με το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα αλλά και τη Θάσο να παρουσιάζουν αξιόλογη δυναμική. Για τον Tour Operator Schauinsland ιδιαίτερα «υποσχόμενοι» προορισμοί για το 2024 είναι η Χαλκιδική και η Κέρκυρα.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για οικογένειες και ζευγάρια στην γερμανόφωνη αγορά, σύμφωνα με τον Tour Operator FTI, με προκρατήσεις του 2024 στα περυσινά επίπεδα. Για τον Tour Operator Alltours το χειμερινό πρόγραμμα city break 2023/2024 τρέχει πολύ ικανοποιητικά, ενώ σχεδιάζεται το τρέχον έτος ένταξη χειμερινών πακέτων και στη Θεσσαλονίκη. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τη μεγάλη πλατφόρμα κρατήσεων Holidaycheck, όπου καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για το 2024 για την Κρήτη, τα μικρά ελληνικά νησιά, την Κέρκυρα, τη Χαλκιδική, τη Ζάκυνθο και τη Θάσο. Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί ότι για το 2024 η αεροπορική εταιρία Eurowings θα αυξήσει κατά 8% περίπου τη διαθεσιμότητα σε προσφερόμενες θέσεις αλλά και τον αριθμό των πτήσεων.

Αγγλία: Στην πέμπτη θέση των ταξιδιωτικών προθέσεων η Ελλάδα  

Στη δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό το 2023, έκθεση της ΑΒΤΑ (Association of British Travel Agents) για τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Βρετανών για το 2024 τονίζει ότι η Ελλάδα είναι στην 5η θέση. Πρώτη επιλογή για τους Βρετανούς θα είναι η Ισπανία, δεύτερη η Ιταλία, τρίτη η Γαλλία και ακολουθούν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία αποτελούν τους πλέον σημαντικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς στην ιρλανδική αγορά. Η Ελλάδα έχει σημειώσει ωστόσο σημαντική αύξηση το 2023 και ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά το 2024.

Εστιάζοντας στο πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών, η Easyjet κάνει λόγο για αύξηση 6,3% στο πτητικό έργο (capacity) των πτήσεων για την Ελλάδα. Από την πλευρά της η British Airways, αμέσως μετά την εκπτωτική δράση (January sales) που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024, δείχνει άνοδο κρατήσεων της τάξης του 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο μεταξύ και ο όμιλος Jet2 προσφέρει 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις και 320 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ελλάδα, περισσότερα από 100 δρομολόγια από 11 αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου προς 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα, ενώ οι πελάτες της Jet2holidays θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 20 ελληνικών προορισμών.

Γαλλία: Στην 3η θέση η Ελλάδα για το 2024

Στην τρίτη σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, τη Γαλλία, που στο 2023 έστειλε στην Ελλάδα 1,920 εκατομμύρια ταξιδιώτες (αύξηση 4,2% σε σχέση με πέρυσι), οι έρευνες για τη διάγνωση της ταξιδιωτικής επιθυμίας των Γάλλων το 2024 σημειώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη (3η) θέση, αναφορικά με τα ταξίδια μικρής και μέσης απόστασης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, μπροστά από τη μητροπολιτική Γαλλία.

Στοιχεία από τη δημοφιλή γαλλική επαγγελματική ιστοσελίδα τουρισμού L'Echo Touristique αναφορικά με τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων Ιανουαρίου 2024 από φυσικά και online ταξιδιωτικά πρακτορεία προς τους είκοσι κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η συνολική κίνηση της αγοράς παρουσίασε αύξηση 3% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι του Ιανουαρίου 2023.

Ο διεθνής οργανωτής ταξιδιών πολυτελών διακοπών Voyage Privé στοχεύει να στείλει 115.000 ταξιδιώτες και να αυξήσει κατά 380 χιλιάδες τις διανυκτερεύσεις.

Η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η στόχευση για το 2024 είναι πάνω των 60.000 Γάλλοι ταξιδιώτες και 200.000 διανυκτερεύσεις. Το Voyage Privé έχει ολοκληρώσει τις πρώτες είκοσι ημέρες του Ιανουαρίου 1.310 κρατήσεις για την Ελλάδα, για 3.470 άτομα και 10.919 διανυκτερεύσεις, με μέσο όρο δαπάνης τα 1.210 ευρώ κατ' άτομο.

Στο μεταξύ ο travel agent FRAM-Karavel σχεδιάζει να προωθήσει προορισμούς πέραν των παραδοσιακών, όπως είναι η Κόρινθος/Λουτράκι, η Καλαμάτα, η Κως και μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα στείλει το 2024 περισσότερους από 87.489 Γάλλους επιβάτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2023.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι και το 2024 η Ελλάδα θα ξεχωρίσει στη διεθνή τουριστική σκηνή. Το αν θα επιτευχθούν οι αφίξεις του 2023 δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την πολιτική ηγεσία του τουρισμού και για την επιχειρηματική κοινότητα. Το βάρος θα δοθεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και στο οικονομικό αποτύπωμά του στην ελληνική οικονομία και στο ταμείο των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v