Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάιμον: Είμαι προσεκτικός με τα πάντα

Υπερβολικά μεγάλες οι προσδοκίες της αγοράς ότι η αμερικανική οικονομία θα γλιτώσει την ύφεση, σημειώνει ο CEO της JPMorgan. Δεν βλέπει ωστόσο να δημιουργούνται συστημικά προβλήματα.

Ντάιμον: Είμαι προσεκτικός με τα πάντα

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, πιστεύει ότι υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες από αυτές που προβλέπουν οι αγορές να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε ύφεση, αν και δεν βλέπει συστημικά προβλήματα να δημιουργούνται.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το συνέδριο JPMorgan High Yield and Leveraged Finance Conference στο Μαϊάμι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει ενεργητικού δήλωσε ότι οι αγορές πιθανόν να μην αποτιμούν μια αρκετά ισχυρή πιθανότητα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Ντάιμον σημείωσε ότι "υπάρχουν πράγματα εκεί έξω που είναι κάπως ανησυχητικά" και διαφώνησε με το υψηλό επίπεδο πιθανότητας που αποδίδεται στο να μην πέσει η οικονομία σε ύφεση.

"Η αγορά τιμολογεί μια ήπια προσγείωση. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί", δήλωσε στη Leslie Picker του CNBC. "Αλλά οι πιθανότητες [της αγοράς] είναι 70 με 80%. Θα σας δώσω το μισό από αυτό, αυτό είναι όλο".

Τα σχόλια έρχονται καθώς η αγορά έπρεπε πράγματι να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες της για τη νομισματική πολιτική. Εκεί που οι traders των προθεσμιακών συμβολαίων νωρίτερα μέσα στο έτος είχαν αποδώσει υψηλή πιθανότητα σε μια επιθετική σειρά μειώσεων των επιτοκίων από τον Μάρτιο, τώρα βλέπουν ότι η χαλάρωση δεν θα αρχίσει πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, με τρεις μειώσεις να έχουν πλέον τιμολογηθεί - το ήμισυ των προηγούμενων προσδοκιών.

Μαζί με τα αυξημένα επιτόκια, οι αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) μείωσε τα ομόλογά της, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT). Αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αρχίσει σύντομα να μειώνει το πρόγραμμα, παραμένει ένας ακόμη παράγοντας της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

"Είναι πάντα λάθος να εξετάζουμε μόνο το έτος", δήλωσε ο Ντάιμον. "Όλοι αυτοί οι παράγοντες για τους οποίους μιλήσαμε: QT, ελλείμματα δημοσιονομικών δαπανών, η γεωπολιτική, αυτά τα πράγματα μπορεί να παίξουν για πολλά χρόνια. Θα παίξουν και θα έχουν αντίκτυπο, και στο μυαλό μου είμαι απλά κάπως προσεκτικός με τα πάντα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v