Διαδηλώνουν οι Πολωνοί αγρότες κατά ΕΕ και... Ουκρανίας

Μπήκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας, πορεία στο κοινοβούλιο και στο γραφείο Τουσκ. «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά θα προστατεύουμε την αγορά μας απέναντι στις ελεύθερες εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων».

Διαδηλώνουν οι Πολωνοί αγρότες κατά ΕΕ και... Ουκρανίας

Χιλιάδες Πολωνοί αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους της Πολωνίας κρατώντας πολωνικές σημαίες και φυσώντας αυλούς, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου εναντίον των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία και των πράσινων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται επί εβδομάδες εναντίον των περιορισμών που αντιμετωπίζουν βάσει των κανόνων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για το αυξανόμενο κόστος που -όπως καταγγέλλουν- συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ, ιδιαίτερα την Ουκρανία.

Οι Πολωνοί αγρότες διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρσοβίας προτού πορευθούν προς το κοινοβούλιο και στη συνέχεια προς το γραφείο του πρωθυπουργού, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά.

«Διαμαρτυρόμαστε επειδή θέλουμε να αρθεί η πράσινη συμφωνία, καθώς θα οδηγήσει τα αγροκτήματά μας σε χρεοκοπία με τα κόστη της που δεν συγκρίνονται με το τι θερίζουμε και με το τι πληρωνόμαστε», δήλωσε ο Καμίλ Βοϊτσιετσόβσκι, αγρότης 31 ετών από την Ιζμπίτσα Κουϊβάσκα στην κεντρική Πολωνία.

«Και το τι πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας έχει μειωθεί λόγω της μαζικής εισροής σιτηρών από την Ουκρανία και αυτό είναι το δεύτερο αίτημά μας - να εμποδίσουμε τη μαζική εισροή σιτηρών από την Ουκρανία».

Οι Πολωνοί αγρότες προβαίνουν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα εδώ και εβδομάδες, μεταξύ άλλων σχεδόν με πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών διελεύσεων με την Ουκρανία, καθώς και διαταράσσοντας τη λειτουργία λιμανιών και δρόμων σε όλη τη χώρα.

«Δεν τα παρατάμε. Δεν έχουμε επιλογή. Τα αγροκτήματά μας θα χρεοκοπήσουν, θα χάσουμε τα μέσα επιβίωσής μας», δήλωσε ο Πάβελ Βαλκόβιακ, 47 ετών, παραγωγός αραβοσίτου και σιταριού από το Κονάρζεβο στη δυτική Πολωνία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα από την Πράγα πως η ΕΕ πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφασή της να ανοίξει τα σύνορά της στις εισαγωγές ουκρανικών διατροφικών προϊόντων μετά τη ρωσική εισβολή στις αρχές του 2022.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σκεφτεί πως η Τσεχία και η Πολωνία δεν υποστηρίζουν την Ουκρανία, όμως θα εργαστούμε μαζί στις Βρυξέλλες για διορθώσεις που θα προστατεύουν την αγορά μας απέναντι στα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης», είπε ο Τουσκ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τη διεύρυνση της εθνικής απαγόρευσης εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών και σε άλλα προϊόντα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει δράση.

«Συζητάμε ότι θα ήταν δυνατό να επεκτείνουμε το εμπάργκο και σε άλλα προϊόντα αν η ΕΕ δεν βρει πιο αποτελεσματικό τρόπο να προστατεύσει την πολωνική και την ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Τουσκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v