Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πελάγη επενδυτικής ευτυχίας με €2,6 τρισ. η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Υπερκαλύφθηκαν πάνω από πέντε φορές οι εκδόσεις 507 δισ. ευρώ του πρώτου διμήνου. Το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις. Στην ουρά για λίγο χρέος πριν ανοίξει ο κύκλος μείωσης επιτοκίων.

Σε πελάγη επενδυτικής ευτυχίας με €2,6 τρισ. η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Εντολές ρεκόρ 2,6 τρισ. ευρώ για νέες πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη έχουν δοθεί μέχρι στιγμής φέτος, σε μια επενδυτική πλειοδοσία μεγαλύτερη από ποτέ για το προσφερόμενο χρέος, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι συνολικές παραγγελίες έχουν υπερπενταπλασιάσει τις εκδόσεις ύψους 507 δισ. ευρώ στην κοινοπρακτική πρωτογενή αγορά της Ευρώπης το πρώτο δίμηνο του 2024, επίσης ποσό ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναλογία υπερκάλυψης τουλάχιστον από το 2018, όταν το Bloomberg ξεκίνησε τη συλλογή σχετικών δεδομένων.

Οι έχοντες μετρητά κάνουν ουρά στα πωλητήρια χρέους επιχειρήσεων και Δημοσίου, ενώ οι αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί κοντά στα υψηλά δεκαετίας που καταγράφηκαν πέρυσι. Ειδικότερα, τα hedge funds συλλέγουν νέους τίτλους πληρώνοντας άκρως αξιοπρεπή ασφάλιστρα έναντι των κρατικών ομολόγων, πριν ανοίξει ο κύκλος των περικοπών επιτοκίων παγκοσμίως, που αναμένεται να μειώσει τις αποδόσεις.

 

Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά χρέος κρατικών εταιρειών υψηλής αξιολόγησης, υπερεθνικών οργανισμών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Για παράδειγμα, οι συνδυασμένες προσφορές για πωλήσεις δύο δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Ιανουαρίου πέτυχαν υπερκάλυψη κατά 27 φορές, επίσης ρεκόρ στη βάση δεδομένων του Bloomberg. Οι fund managers κερδίζουν το 28% της εντολής, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο μερίδιο.

Οι μέσες αποδόσεις εταιρικού χρέους υψηλής διαβάθμισης σε ευρώ αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ξεπερνώντας το 3,8%, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου πενταετίας.

 

«Τόσο τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλής διαβάθμισης όσο και τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης έχουν καταγράψει ισχυρές εισροές τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων "χωρίς ρίσκο" και της προσδοκίας για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων», αναφέρει ο αναλυτής της Bank of America Ιωάννης Αγγελάκης. 

Στις ΗΠΑ ομοίως σημειώθηκε ρεκόρ 172 δισ. δολαρίων σε πωλήσεις εταιρικού χρέους τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v