Ο Χάντερ Μπάιντεν καταθέτει στην έρευνα του Κογκρέσου για τον πατέρα του

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του υιού του προέδρου στο επίκεντρο, με ικανές δόσεις από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και FBI. Ποια η υπόθεση και ποιες οι πολιτικές προεκτάσεις της ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Χάντερ Μπάιντεν καταθέτει στην έρευνα του Κογκρέσου για τον πατέρα του

Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έφτασε στο Κογκρέσο όπου θα καταθέσει, κεκλεισμένων των θυρών, στην έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του πατέρα του, την οποία συνεχίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές μολονότι ο άνθρωπος που διατύπωσε τις κατηγορίες κατηγορείται ότι είπε ψέματα στο FBI.

Ο 54χρονος Χάντερ Μπάιντεν έφτασε με ένα SUV σκούρου χρώματος και μπήκε στο κτίριο χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Επί μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούσαν να καταθέσει ο γιος του προέδρου, αίτημα που στην αρχή εκείνος το απέρριψε και στη συνέχεια το περιφρόνησε, εμφανιζόμενος αιφνιδιαστικά στο Καπιτώλιο. Η επιτροπή αναμένεται να ρωτήσει τον Χάντερ Μπάιντεν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και τον ρόλο που έπαιξε στην κινεζική εταιρεία CEFC και την ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Burisma, της οποίας ήταν μέλος διοικητικού συμβουλίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ερευνούν τις δοσοληψίες της οικογένειας Μπάιντεν και έχουν επικαλεστεί τις δηλώσεις που έκανε ένας πρώην πληροφοριοδότης του FBI, ο οποίος τώρα κατηγορείται ότι είπε ψέματα. Οι εισαγγελείς προειδοποίησαν ότι το άτομο αυτό είχε επαφές με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ωστόσο ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν και η οικογένειά του επωφελήθηκαν παρανόμως από τις αποφάσεις που έλαβε ο νυν πρόεδρος όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, το διάστημα 2009-17. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.

Τόσο ο Χάντερ Μπάιντεν όσο και ο Λευκός Οίκος λένε ότι η έρευνα, την οποία ενθαρρύνει ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Οι περισσότεροι μάρτυρες που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα είπαν ότι ο πρόεδρος δεν είχε καμία ανάμιξη, εμμέσως ή ευθέως, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες συγγενικών του προσώπων. Ο αδελφός του, ο Τζέιμς, είπε στη δική του κατάθεση ότι όσοι λένε ή σκέφτονται πως εκμεταλλεύτηκε τη συγγένειά τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του «είτε κάνουν λάθος είτε είναι κακώς πληροφορημένοι είτε ψεύδονται ασύστολα».

Οι εισαγγελικές αρχές αμφισβητούν την αξιοπιστία του πρώην πληροφοριοδότη Αλεξάντερ Σμιρνόφ. Σε δικαστικό έγγραφο εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο άνθρωπος αυτός «διαδίδει ψέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ, αφού συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, τον Νοέμβριο».

Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως υποβάθμισαν τη σύλληψη και τη δίωξη του Σμιρνόφ, ενώ οι Δημοκρατικοί λένε ότι η σύλληψή του είναι ένδειξη πως η έρευνα θα πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι σαφές το πότε και αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα λάβουν απόφαση για το αν θα συντάξουν κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου Μπάιντεν. Ορισμένοι έχουν ζητήσει να παραπεμφθούν σε δίκη τόσο ο Μπάιντεν όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v