Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «ψαλίδι» στις αμυντικές δαπάνες εξετάζει η Ιταλία

Οι δαπάνες πέφτουν σταθερά από 1,59% του ΑΕΠ το 2020 σε 1,46% το 2023 και «μάλλον θα μειωθούν» και φέτος, δήλωσε ο ΥΠΑΜ, Γκουίντο Κροσέτο. Απομακρύνεται από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ η Ρώμη.

Νέο «ψαλίδι» στις αμυντικές δαπάνες εξετάζει η Ιταλία

«Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ιταλίας πρόκειται να περικοπεί ξανά εφέτος, ωθώντας τη χώρα πιο μακριά από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ, ακόμη και για το 2028», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Ρώμης, αναφέρει το Reuters.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας μειώνονται σταθερά από 1,59% του ΑΕΠ το 2020 σε 1,46% το 2023 και «μάλλον θα μειωθούν» και φέτος, είπε ο Κροσέτο σε μια συνεδρίαση ερωτήσεων και απαντήσεων στο κάτω κοινοβούλιο. «Δεν είναι νέα που με κάνει χαρούμενο», πρόσθεσε.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ υφίστανται πιέσεις να αυξήσουν τις αμυντικές τους συνεισφορές και δέχθηκαν και πάλι πυρά από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για νέα θητεία, Ντόναλντ Τραμπ, επειδή δεν συνεισέφεραν αρκετά στον προϋπολογισμό της στρατιωτικής συμμαχίας.

Στη σύνοδο κορυφής του 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα πρέπει να κινηθούν προς έναν στόχο στρατιωτικών δαπανών τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, καθυστέρησε τον στόχο αυτό κατά τέσσερα χρόνια.

Τον Νοέμβριο, ο υπουργός Κροσέτο δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ακόμα και ο στόχος λιγότερο φιλόδοξο του 2028 είναι «δύσκολος».

Η Ιταλία αντιμετωπίζει αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, όντας η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Crosetto επανέλαβε την Τετάρτη τη δέσμευση του για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αφού η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v