Νέο μακελειό με πάνω από 100 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Γάζα

Καταγγέλλεται ότι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ όταν συγκεντρώθηκαν γύρω από φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια. Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι πολλοί ποδοπατήθηκαν. Η Χαμάς προειδοποιεί ότι θα σταματήσει τις συνομιλίες.

Νέο μακελειό με πάνω από 100 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Γάζα

Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά «αρκετών ανθρώπων» μεταξύ του πλήθους που είχε περικυκλώσει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ένιωσαν ότι βρίσκονταν υπό απειλή, δήλωσε σήμερα ισραηλινή πηγή ενώ οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι πάνω από 100 άνθρωποι που περίμεναν για βοήθεια σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς σπρώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστικές προμήθειες από τα φορτηγά. Δήλωσε ότι το περιστατικό είναι υπό εξέταση. 

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια στην οδό Αλ-Ρασίντ στην πόλη της Γάζας αυξήθηκε σε 112, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας στη Γάζα, ενώ τουλάχιστον 760 άτομα τραυματίστηκαν.

«Όσο περισσότερο μιλάμε με τους ανθρώπους για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επίθεσης κοντά στην πόλη της Γάζας σήμερα το πρωί, τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι πιστεύουν ότι ήταν παγίδα, ενέδρα», μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ από τη Ράφα για το Al Jazeera.

«Μόλις οι άνθρωποι πλησίασαν τα φορτηγά που μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια, δέχτηκαν πυρά. Υπήρχαν drones στον ουρανό. Υπήρχαν, επίσης, πυρά από ναυτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή», προσθέτει.

«Ταυτόχρονα, αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που πεινούσαν, ήταν τραυματισμένοι και εκτοπισμένοι. Άνθρωποι που απλά προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους ό,τι μπορούσαν για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να παραμείνουν ζωντανοί».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και με τις υπηρεσίες υγείας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες που στάθμευαν σε μικρή απόσταση για να προστατεύσουν το κομβόι, άνοιξαν πυρ στο πλήθος που κατευθυνόταν προς τα περίπου 30 φορτηγά.

«Καθώς το κομβόι (που είχε αναχωρήσει από τα νότια της Γάζας) μπήκε στο βόρειο τμήμα, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα φορτηγά, κάτι που προκάλεσε ποδοπάτημα στο οποίο δεκάδες τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν, ορισμένοι από αυτούς παρασύρθηκαν από τα φορτηγά» υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στη συνέχεια, ένα μέρος της αυτοκινητοπομπής συνέχισε την πορεία του αλλά «δεκάδες» άμαχοι βρέθηκαν κοντά στις ισραηλινές δυνάμεις που πυροβόλησαν «προειδοποιητικά» και κατόπιν «άνοιξαν πυρ» συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αντικρουόμενες εκδοχές

«Επρόκειτο για περιορισμένα πυρά (…) δεν ήταν ένα μαζικό συμβάν, από τη δική μας σκοπιά», πρόσθεσε. Ο στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες» που ποδοπατήθηκαν από το πλήθος το οποίο «περικύκλωσε τα φορτηγά και λεηλάτησε» το φορτίο τους. Δεν έδωσε όμως κάποιον απολογισμό των θυμάτων από τους πυροβολισμούς.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε από ποιον οργανισμό προερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα φορτηγά. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι «καμία υπηρεσία του ΟΗΕ δεν εμπλεκόταν σε αυτήν τη διανομή».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναθεώρησε απόψε τον απολογισμό, κάνοντας λόγο για 112 νεκρούς και 760 τραυματίες στη «σφαγή», όπως την χαρακτήρισε, στη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα, οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου ξεπέρασαν τις 30.000.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του «επαληθεύει» τις «δύο αντικρουόμενες εκδοχές του τι συνέβη».

«Πήγα τα ξημερώματα στον κυκλικό κόμβο της Ναμπλούς για να πάρω αλεύρι, επειδή δεν υπάρχει τίποτα στο σπίτι μου και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Γύρω στις 4, τα φορτηγά άρχισαν να πλησιάζουν και (…) ο στρατός εκτόξευσε οβίδες πυροβολικού και άνοιξε πυρ», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Αουάντ Ασκίρ, 54 ετών, που τραυματίστηκε από σφαίρα στο αριστερό πόδι.

Υπ. Ασφαλείας Ισραήλ: Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θέτει κίνδυνο τους στρατιώτες

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε προκλητικά ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς στρατιώτες και πρέπει να σταματήσει, την ώρα που περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιο σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να λάβουν βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

«Σήμερα αποδείχθηκε ότι η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν είναι μόνο τρέλα, ενώ οι όμηροί μας κρατούνται στη Λωρίδα… αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τους στρατιώτες των IDF», δήλωσε ο Ben-Gvir, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις αποτελούν «οξυγόνο για τη Χαμάς».

Η Χαμάς προειδοποιεί να σταματήσει τις συνομιλίες

Η Χαμάς προειδοποιεί να σταματήσει τις συνομιλίες μετά τη «σφαγή του αλευριού», όπως αναφέρει η Haaretz, Προειδοποίησε σε ανακοίνωση ότι η φονική επίθεση στους αμάχους στην πόλη της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτυχία των συνομιλιών με στόχο μια συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

«Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοιχτή διαδικασία εις βάρος του αίματος του λαού μας», τόνισε η παλαιστινιακή οργάνωση, αναφερόμενη στους νεκρούς, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για τυχόν αποτυχία των συνομιλιών.

Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε νέο απολογισμό που ξεπερνά τους 30.000 νεκρούς Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος.

Καταδικάζουν Αίγυπτος και Ιορδανία 

«Καταδικάζουμε την απάνθρωπη ισραηλινή στοχοποίηση άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι στη βόρεια Γάζα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

«Θεωρούμε ότι η στοχοποίηση ειρηνικών πολιτών που σπεύδουν να παραλάβουν το μερίδιο της βοήθειας που τους αναλογεί αποτελεί ντροπιαστικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προστίθεται στην ανακοίνωση, καλώντας τα διεθνή μέρη να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

«Καταδικάζουμε τη βάναυση στοχοποίηση από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις της συγκέντρωσης Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι κοντά στην οδό αλ-Ρασίντ στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Για «τραγωδία» μιλά ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε τραγωδία τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων κατά την διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας και δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, οι θάνατοι προκλήθηκαν από τους οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν επάνω στα συγκεντρωμένα πλήθη.

«Σε κάποιο σημείο τα φορτηγά κατακλύσθηκαν από πλήθη και οι άνθρωποι που τα οδηγούσαν, που ήταν οδηγοί κάτοικοι της Γάζας, έπεσαν επάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας τελικά, όπως αντιλαμβάνομαι, δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβίθ Χίμαν.

«Προφανώς πρόκειται για τραγωδία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ–ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v