Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπόστιτς (Fed): Το καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων

Εκτιμώ ότι θα είναι πιθανότατα κατάλληλο αν τα πράγματα πάνε όπως περιμένω να ξεκινήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή το καλοκαίρι, τόνισε ο Μπόστιτς.

Μπόστιτς (Fed): Το καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων

O αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι με βάση το outlook για τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι.

«Οι τελευταίες μετρήσεις για τον πληθωρισμό, μία βγήκε σήμερα, έχουν δείξει ότι δεν θα είναι μια σταθερή πορεία που θα μας πάει κατευθείαν στο 2%, αλλά ότι αντίθετα θα υπάρξουν κάποιες αναταράξεις» τόνισε ο Μπόστιτς σε ομιλία που έδωσε σε τραπεζικό συνέδριο στην Ατλάντα. 

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα. Εκτιμώ ότι θα είναι πιθανότατα κατάλληλο αν τα πράγματα πάνε όπως περιμένω να ξεκινήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων κάποια στιγμή το καλοκαίρι» υπογράμμισε. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι ανόδου 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,4%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις.

Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4%, τη μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v