Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρέσινγκ Μπάιντεν για να... μπει χέρι στα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Οι επιλογές για τη χρήση των 280 δισ. δολαρίων παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Το χρονοδιάγραμμα και οι φόβοι της Ευρώπης για τις συνέπειες.

Πρέσινγκ Μπάιντεν για να... μπει χέρι στα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει η Ομάδα των G-7 να πετύχει πρόοδο στα σχέδια για αξιοποίηση παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να βοηθήσει στην υποστήριξη της Ουκρανίας μέχρι τη συνάντηση των ηγετών τον Ιούνιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. 

Αξιωματούχοι της G-7 συζητούν επιλογές για τη χρήση των 280 δισ. δολαρίων παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των χρημάτων ως collateral για την άντληση χρέους ή την έκδοση εγγυήσεων έναντι των παγωμένων κεφαλαίων, ανέφεραν οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών, ενώ οι σύμμαχοι αγωνίζονται να προμηθευτούν ποσότητες με ταχύτητα, και καθώς η οικονομική βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ιδιωτικά στους συμμάχους, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις πρόσφατες συνομιλίες, ότι εάν πέσει η Ουκρανία, πιστεύει ότι η διεθνής τάξη θα ανατραπεί για τουλάχιστον τις επόμενες πέντε δεκαετίες.

Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι τα κεφάλαια πρέπει να μην επιστραφούν στη Ρωσία, εκτός εάν δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά διαφωνούν για το αν θα ήταν νόμιμη η άμεση κατάσχεσή τους. Οι ηγέτες της G-7 πρόκειται να συναντηθούν στην Ιταλία τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Μπάιντεν θα ήθελε να δει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών της Ουκρανίας και αργότερα για την ανοικοδόμηση της χώρας, είπαν οι πηγές. Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι η χρήση των παγωμένων κεφαλαίων αντικαθιστά την ανάγκη για βοήθεια, συμπλήρωσε μια εξ αυτών.

Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι δεν είναι σωστό η Ρωσία να αποφασίζει πότε θα αποζημιώσει την Ουκρανία για τη ζημιά που έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί να ακολουθήσουν οποιοδήποτε δρόμο που θα οδηγούσε στην κατάσχεση των κεφαλαίων. Ανησυχούν για ρωσικά αντίποινα που στοχεύουν ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, καθώς και για τον πιθανό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη θέση του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και άλλοι έχουν υποβαθμίσει τις περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες. Στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι G-7 θα πρέπει να συνεργαστούν για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων ή τη χρήση τους ως εγγύηση για δανεισμό από τις παγκόσμιες αγορές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς είναι επίσης υπέρ της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με μια πηγή.

Μια πρόκληση είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκεται στην Ευρώπη, κυρίως στον οίκο διακανονισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, και οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την υποστήριξη όλων των χωρών της G-7. Μια άλλη πρόκληση είναι η εύρεση μιας επιλογής την οποία όλοι οι σύμμαχοι θεωρούν νομικά έγκυρη.

Ξεχωριστά, η ΕΕ σημειώνει σιγά σιγά πρόοδο στα σχέδια να εφαρμόσει τουλάχιστον έναν «απροσδόκητο» φόρο στα κέρδη που παράγονται από τα ακινητοποιημένα κεφάλαια. Πέρυσι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είχαν κέρδη 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τη χρήση αυτών των εσόδων για τη χρηματοδότηση της αγοράς όπλων για την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v