Η Ιαπωνία εξετάζει να κηρύξει επίσημα τη νίκη κατά του αποπληθωρισμού

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% για 22 διαδοχικούς μήνες.

Η Ιαπωνία εξετάζει να κηρύξει επίσημα τη νίκη κατά του αποπληθωρισμού

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει επίσημα το τέλος του αποπληθωρισμού, δήλωσαν πηγές στην Kyodo News.

Οι αρχές της χώρας προσπαθούν χωρίς επιτυχία εδώ και χρόνια να ανατρέψουν τις βαθιά ριζωμένες προσδοκίες ότι οι τιμές και οι μισθοί δεν θα αυξηθούν. Ωστόσο, η πρόσφατη περίοδος ανόδου των τιμών, η οποία οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος των εισαγωγών, και η προοπτική βιώσιμης αύξησης των μισθών, θεωρείται ότι ανοίγουν τον δρόμο για να τερματίσει η Ιαπωνία τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.

Όταν η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει την οικονομική της εκτίμηση για τον Μάρτιο του 2001, είχε δηλώσει ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια ήπια αποπληθωριστική φάση. Δεκεατίες αργότερα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% για 22 διαδοχικούς μήνες. 

Η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών για αυξήσεις στους μισθούς και το outlook για τον πληθωρισμό για να καθορίσει εάν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε η Ιαπωνία να κηρήξει την οριστική νίκη κατά του αποπληθωρισμού. 

Η Ιαπωνία έχει κολλήσει εδώ και δύο δεκαετίες σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης των τιμών που βλάπτει τα εταιρικά κέρδη και εμποδίζει την αύξηση των μισθών. Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας, έχει μείνει στάσιμη.

Μια επίσημη ανακοίνωση, αν και συμβολική, θα σημαίνει ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με τις πηγές, οι επιλογές που εξετάζονται είναι να προβεί σε επίσημη δήλωση ο πρωθυπουργός Φούμιο Κίσιντα ή τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και να κάνει η κυβέρνηση μια ανακοίνωση στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v