Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει στροφή σε «πολεμική οικονομία»

Πακέτο προτάσεων για κοινές αγορές όπλων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο φόβος Τραμπ και τα κενά στην αμυντική βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου.

Κομισιόν: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει στροφή σε «πολεμική οικονομία»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τρόπους ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων της, ώστε να στραφεί σε μια «πολεμική οικονομία» ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος βιομηχανίας, θα παρουσιάσει προτάσεις για να ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού περισσότερα όπλα από ευρωπαϊκές εταιρείες και να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο και να περάσουμε σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να αναλάβει περισσότερους κινδύνους, με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Μπρετόν, κάνοντας προεπισκόπηση του πακέτου.

Ο Μπρετόν, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος γαλλικής εταιρείας τεχνολογίας, είπε επίσης ότι η πιθανότητα μιας άλλης προεδρικής θητείας Τραμπ -ο οποίος αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ- σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατευθεί.

«Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών των συμμάχων μας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε ο Μπρετόν.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι καθαρά εθνικές προσπάθειες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θέλουν τα όργανα της ΕΕ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αμυντική βιομηχανική πολιτική.

Οι αναλυτές λένε ότι ο πόλεμος κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για ορισμένες σημαντικές προκλήσεις, όπως η ξαφνική αύξηση της ζήτησης για μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών πυροβολικού.

Οι προτάσεις του Μπρετόν περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής έκδοσης του μοντέλου των ΗΠΑ, οι οποίες βοηθούν άλλες κυβερνήσεις να αγοράζουν από αμερικανικές εταιρείες όπλων. Μια άλλη πρόταση θα επέτρεπε στην ΕΕ να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων να δώσουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες σε περιόδους κρίσης.

Για να γίνουν πραγματικότητα, οι προτάσεις θα χρειαστούν έγκριση από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ -οι οποίες συχνά είναι απρόθυμες να παραχωρήσουν την εξουσία σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα- και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι προτάσεις θα μελετηθούν επίσης προσεκτικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνουν ή να έρχονται σε σύγκρουση με το έργο της διατλαντικής συμμαχίας.

Η χρηματοδότηση

Το πακέτο του Μπρετόν αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε νέα χρήματα έως το τέλος του 2027 -ένα μέτριο ποσό στον κόσμο των αμυντικών προμηθειών μεγάλης κλίμακας, σημειώνει το Reuters. Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι το πακέτο θα δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερες συντονισμένες δαπάνες τα επόμενα χρόνια, εάν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συγκεντρώσει τα μετρητά.

Ο Μπρετόν ζήτησε ειδικό ταμείο της ΕΕ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για αμυντικές δαπάνες.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι θέλουν το Κίεβο να συμμετάσχει στα προτεινόμενα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της κοινής προμήθειας και της παραγωγικής ικανότητας, παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι μέρος της ΕΕ. «Η αποστολή μας εδώ είναι να αντιμετωπίζουμε την Ουκρανία ως σχεδόν ισοδύναμη με ένα κράτος-μέλος», δήλωσε ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v