Μπάιντεν ή Τραμπ: Τι θα κρίνει η αποψινή Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ

Καθαρίζει το προεκλογικό τοπίο με κάλπες σε 15 πολιτείες. Για θρίαμβο ετοιμάζεται ο Τραμπ, εξουδετερώνοντας την ανθυποψήφια Νίκι Χέιλι, ενώ τη «λευκή» ψήφο φοβάται ο Μπάιντεν. Το επίδικο και οι ατζέντες.

Μπάιντεν ή Τραμπ: Τι θα κρίνει η αποψινή Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ

Η φετινή «Σούπερ Τρίτη» των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θα φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι της υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικανών και θα δώσει το σύνθημα για την έναρξη της πιο μακράς προεκλογικής περιόδου στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg.

Οι ψηφοφόροι 15 πολιτειών αναμένεται να δώσουν στον Τραμπ μια ξεκάθαρη νίκη επί της μοναδικής εναπομείνασας αντιπάλου του στο κόμμα, της Νίκι Χέιλι, ουσιαστικά μπλοκάροντας οριστικά την υποψηφιότητά της για είσοδο στον Λευκό Οίκο.

Το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα θα εδραιώσει τη διαφαινόμενη ρεβάνς του Νοεμβρίου απέναντι στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είναι ωστόσο μια κούρσα μεταξύ δύο αντιδημοφιλών υποψηφίων, τους οποίους δεν θέλει το κοινό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στην πόρτα της εξόδου η Χέιλι

Η Ρεπουμπλικάνα ανθυποψήφια Νίκι Χέιλι έκανε πράξη την υπόσχεσή της να παραμείνει στον αγώνα μέχρι τη Σούπερ Τρίτη. Αν όμως δεν γίνει το θαύμα, θα δεχτεί αυξημένη πίεση να αποχωρήσει από την κούρσα. Εξάλλου, με εξαίρεση την Ουάσιγκτον, έχει χάσει κάθε πολιτειακή προκριματική εκλογή μέχρι στιγμής, και μάλιστα με καθαρή διαφορά.

Η στρατηγική της βασιζόταν στο ενδεχόμενο να «καεί» η υποψηφιότητα Τραμπ, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει. 

Πάνω από 800 Ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποι -περίπου το 36% του συνόλου- είναι υποψήφιοι σήμερα Τρίτη, τους οποίους θα κερδίσει ο νικητής κάθε πολιτείας.

Αυτό λειτουργεί υπέρ του Τραμπ, καθώς μια καθαρή νίκη σε καθεμιά από τις 15 πολιτείες θα του δώσει τους 1.215 εκπροσώπους που χρειάζεται για να κλειδώσει την υποψηφιότητά του. Με λίγα λόγια, ο αποψινός νικητής τα παίρνει (σχεδόν) όλα.

Η ομάδα του πρώην προέδρου έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνει την εξουσία της. Πρόσφατα πέτυχε μια αναμόρφωση στην ηγετική δομή της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής -η οποία περιλάμβανε τον διορισμό της νύφης του Λάρα Τραμπ σε κορυφαίο ρόλο και την παραίτηση της προέδρου Ρόνα Μακ Ντάνιελ.

Το τέλος της προκριματικής περιόδου θα επιτρέψει στον Τραμπ να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από κοινού με το κόμμα, αποσπώντας σημαντικά οφέλη, με δεδομένες τις πρόσφατες ενδείξεις για την ανησυχητική οικονομική κατάσταση της εκστρατείας του και τα αυξανόμενα πρόστιμα που καλείται να καταβάλει όσο εκδικάζεται για 91 κακουργήματα.

Δημοκρατικοί αντι-Μπάιντεν

Οι Δημοκρατικοί, απ' την άλλη, βρίσκονται «από κοντά» σε ψηφοφορίες που έχουν σχεδιαστεί για να εκφράσουν την αποδοκιμασία στον Μπάιντεν, με σημείο αιχμής τον χειρισμό του στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Μια προσπάθεια «αδέσμευτης» ψήφου στο Μίσιγκαν συγκέντρωσε πάνω από 100.000 λευκές ψήφους.

Η ομάδα μουσουλμάνων Αμερικανών «Abandon Biden» (εγκαταλείψτε τον Μπάιντεν) σχεδιάζει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους με παρόμοιο τρόπο στη Μινεσότα και τη Βόρεια Καρολίνα, ζητώντας από τους πολίτες να καταγράψουν την κριτική τους, μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον νυν πρόεδρο.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στις πολιτείες που ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών την Τρίτη. Η μακροσκελής προσπάθεια του αντιπροσώπου της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς να εκτροχιάσει την πορεία του Μπάιντεν προς την υποψηφιότητα έχει ελάχιστη πέραση.

Κρίσιμη θεωρείται η προσέλευση στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε οριακά το 2008. Ο Τραμπ προσπαθεί να διαβρώσει την υποστήριξη στους Δημοκρατικούς από τους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρο.

Οι δύο ατζέντες

Σε ευρύτερο επίπεδο, αγορές και διεθνείς ηγέτες σταθμίζουν τις πολιτικές επιπτώσεις μιας δεύτερης θητείας Τραμπ ή Μπάιντεν.

Ο Τραμπ έχει παρουσιάσει σχέδια για γενικούς δασμούς στις εισαγωγές -καθώς και εισφορά 60% στα κινεζικά προϊόντα. Έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη μεγαλύτερη εκστρατεία απελάσεων στην ιστορία των ΗΠΑ και έχει σκορπίσει ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την (μη) αφοσίωσή του στην κοινή αμυντική συμμαχία.

Ο Μπάιντεν ζήτησε -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- από το Κογκρέσο να παράσχει νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία, δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή. Ο Τραμπ αντιτίθεται στη διοχέτευση βοήθειας στη χώρα και θέλει να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου.

Περαιτέρω στοιχεία για την ατζέντα της δεύτερης θητείας του θα δώσει ο νυν πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους την Πέμπτη.

Αν και ο Τραμπ δεν θα έχει ακόμη τους αντιπροσώπους ώστε να τερματιστούν και επίσημα οι προκριματικές εκλογές μετά τη Σούπερ Τρίτη, εντούτοις η γενική του εκλογική αντεπίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο ίδιος ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του ασκώντας κριτική στον Μπάιντεν, με όρους μονομαχίας.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν αναμένεται να επιταχύνει τις προεκλογικές του περιοδείες. Ήδη ενεργοποιούνται η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και άλλοι, προκειμένου να κινητοποιήσουν τον κοινό-στόχο, όπως τους νέους και τις γυναίκες.

Εμφαση δίνουν και στις λεγόμενες swing states, πολιτείες που δεν αποτελούν κομματικά κάστρα αλλά συνήθως αλλάζουν χρώμα στις εκλογές, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και η Τζόρτζια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v