Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί το παράλληλο ρεκόρ σε χρυσό και Bitcoin

Τρανταχτή παραφωνία και αντικρουόμενα μηνύματα από το ταυτόχρονο ράλι στο πιο αμυντικό και το πιο επιθετικό περιουσιακό στοιχείο. Ο ρόλος ETF και μετοχών, το momentum και ο τετραγωνισμός του κύκλου.

Τι σηματοδοτεί το παράλληλο ρεκόρ σε χρυσό και Bitcoin

Τα υψηλά ρεκόρ του Bitcoin και του χρυσού εκπέμπουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την όρεξη για ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές.

Οι δίδυμες κορυφές για το κρυπτονόμισμα και το πολύτιμο μέταλλο σηματοδοτούν το πρώτο ταυτόχρονο ρεκόρ από τότε που το Bitcoin αναδύθηκε από την αφάνεια, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, γράφει το Bloomberg. Ωστόσο, κατά κανόνα πολύ διαφορετικοί μοχλοί πιστεύεται ότι κινητοποιούν το κάθε περιουσιακό στοιχείο: ο χρυσός έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο αποθήκευσης αξίας εδώ και χιλιετίες, ενώ το Bitcoin δεν έχει διεκδικήσει ρόλους πέρα από την κερδοσκοπία.

Το Bitcoin έχει εκτιναχθεί σχεδόν 50% φέτος, παίρνοντας ώθηση και από τα νεοπαγή ETF στις ΗΠΑ, τα οποία κατέχουν απευθείας ψηφιακό νόμισμα. Η άνοδος του χρυσού, ωστόσο, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αμυντικής στάσης απέναντι στις ανησυχίες που απορρέουν από τους γεωπολιτικούς κινδύνους ή από μια πιθανή υποχώρηση των μετοχών παγκοσμίως, στον απόηχο των ράλι διαρκείας.

 

Ένας τρόπος να τετραγωνιστεί ο κύκλος είναι να εξεταστεί η συμπεριφορά των traders που κυνηγούν το momentum σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Chris Weston, επικεφαλής ερευνών της Pepperstone Group.

«Η διαπραγμάτευση τεράστιων όγκων χρυσού έγινε εν μια νυκτί -πολλοί πελάτες με ρωτούσαν τι συμβαίνει», είπε. Οι επενδυτές γρήγορου χρήματος «αγοράζουν το momentum -αυτό το βλέπουμε στο Bitcoin».

Τόσο το Bitcoin όσο και ο χρυσός θεωρούνται δικαιούχοι των προσδοκιών για χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Τα swaps δίνουν πιθανότητα 62% για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 58% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Bitcoin εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 69.191,95 δολαρίων την Τρίτη στις ΗΠΑ -τρυπώντας το ταβάνι που χτύπησε τον Νοέμβριο του 2021 εν μέσω πανδημίας-. πριν υποχωρήσει περίπου στα 63.300 δολάρια από το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σιγκαπούρη.

Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλό των 2.141,79 δολαρίων ανά ουγκιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ανατιμηθεί σχεδόν 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

«Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να συνδεθεί με ό,τι συμβαίνει στις αγορές μετοχών και την ανάληψη ευρύτερου κινδύνου», δήλωσε ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής της Capital.Com Inc. «Βλέπουμε μια αναζωπύρωση στα meme coins, που υποδηλώνει παράλογη, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά -συμβατή με όσα συμβαίνουν εν μέρει στις αγορές μετοχών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v