Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η Fed εξακολουθεί να αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2024

Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή φέτος, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed.

Πάουελ: Η Fed εξακολουθεί να αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2024

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναμένει ότι θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα το 2024, τόνισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού δεν είναι εξασφαλισμένη. 

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιό μας έχει φτάσει πιθανότατα στην κορύφωσή του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», δήλωσε ο Πάουελ. 

«Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

«Αλλά το οικονομικό outlook παραμένει αβέβαιο και η πρόοδος προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι εξασφαλισμένη», σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάουελ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την άνοδο σε υψηλά 40 ετών το 2022, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα, προτού μειώσει τα επιτόκια. 

O πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από 7,1% τον Ιούνιο του 2022, αλλά σε μηνιαία βάση αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v