Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Κάμερον-Μπέρμποκ στο Βερολίνο

Η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στη Γερμανία πραγματοποιείται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις από δυτικούς συμμάχους και πολιτικούς να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Τι θα συζητηθεί.

Συνάντηση Κάμερον-Μπέρμποκ στο Βερολίνο

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να επισκεφθεί το Βερολίνο την Πέμπτη για συνομιλίες με την Γερμανίδα ομόλογό του, προειδοποιώντας ότι η Δύση «δεν μπορεί να απομονωθεί από κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις από δυτικούς συμμάχους και πολιτικούς στο Βερολίνο να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προτρέψει στο παρελθόν τις χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει πυραύλους Storm Shadow στη χώρα πέρυσι.

Ο κ. Σολτς ήταν απρόθυμος να στείλει πυραύλους Taurus στο Κίεβο με το σκεπτικό ότι Γερμανοί στρατιώτες θα έπρεπε να σταλούν στην Ουκρανία για να τους βοηθήσουν να τους λειτουργήσουν, παρασύροντας τη Γερμανία σε πόλεμο με τη Ρωσία. Αλλά μια τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί της χώρας πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία γερμανικών στρατευμάτων. Η διαρροή υποδηλώνει επίσης ότι βρετανικό προσωπικό επιχειρούσε ήδη στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στο Λονδίνο ότι Γερμανοί αξιωματικοί συζητούσαν ευαίσθητες λεπτομέρειες σε μη κρυπτογραφημένη γραμμή.

Ο Λόρδος Κάμερον πρόκειται να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για να συζητήσει τη συνεργασία σε κοινές προκλήσεις όπως η ρωσική επιθετικότητα και σχέδια για συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Πριν από την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η πόλη του Βερολίνου είναι μια υπενθύμιση της καταστροφικής δύναμης του πολέμου. Μόλις πριν από 30 χρόνια είδα το τείχος που χώριζε τη χώρα να πέφτει και να αποκαθίσταται η ειρήνη στην ήπειρο». Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση «παύσης» στις μάχες στη Γάζα και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων.

Η συνάντηση είναι η δεύτερη ετήσια σύνοδος του Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένου Βασιλείου – Γερμανίας με σκοπό τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας μεταξύ των δύο εθνών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v