Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Επενδύσεις €12,2 εκατ. για την υγειονομική ασφάλεια

Στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ. Εργα που αφορούν πρόληψη-αντίδραση σε χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους, φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς συγκρούσεις.

ΕΕ: Επενδύσεις €12,2 εκατ. για την υγειονομική ασφάλεια

Η Κομισιόν εγκαινίασε δύο έργα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας και ετοιμότητας έναντι σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. Μεταξύ άλλων, τα έργα αυτά αφορούν χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους.

Το πρώτο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των ικανοτήτων στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας και στη βελτίωση των στρατηγικών πρόληψης, ετοιμότητας, ανίχνευσης και αντίδρασης στην ΕΕ, στον ΕΟΧ, στις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Περιλαμβάνει ευρύ φάσμα δυνητικών κινδύνων, από φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς και πλημμύρες έως βιολογικούς κινδύνους και ανθρωπογενείς συγκρούσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) θα στηρίξει το έργο με 6,4 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Το δεύτερο έργο επιταχύνει τις προσπάθειες για την ειδική αντιμετώπιση των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ) κινδύνων στην ΕΕ, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EU4Health. Θα ενισχύσει τις ικανότητες πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης έναντι των ΧΒΡΠ απειλών κατά της δημόσιας υγείας μέσω του σχεδιασμού ετοιμότητας και αντίδρασης, καθώς και μέσω ενίσχυσης της ετοιμότητας σε διασυνοριακό επίπεδο. Το πρόγραμμα EU4Health θα χρηματοδοτήσει το έργο με 5,8 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου (φωτ.) δήλωσε σχετικά: «Ένας από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας είναι η καλύτερη προετοιμασία έναντι των υγειονομικών απειλών με συντονισμένο τρόπο, σε επίπεδο ΕΕ αλλά και με τις χώρες εταίρους μας. Η δρομολόγηση των σημερινών πρωτοβουλιών, από κοινού με τον ΠΟΥ, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και ανθεκτικότερου συστήματος υγειονομικής ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η στήριξη της ΕΕ στους πολίτες της και σε πολίτες τρίτων χωρών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v