Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα υπέρ της χρήσης φυσικού χρήματος παίρνει η Νορβηγία

Στη χώρα-ηγέτιδα στις ψηφιακές πληρωμές, όπου μόνο το 3% των καταναλωτών χρησιμοποιεί χαρτονομίσματα και κέρματα, ενισχύονται τα δικαιώματα όσων παραμένουν επιφυλακτικοί, αλλά και η «ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Μέτρα υπέρ της χρήσης φυσικού χρήματος παίρνει η Νορβηγία

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θεσπίζει μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να πληρώνουν με φυσικό χρήμα, χαρτονομίσματα και κέρματα, σε μια χώρα-ηγέτιδα παγκοσμίως στη μετάβαση προς τις ψηφιακές πληρωμές.

Η κίνηση - που όμοιά της συζητιέται και στη γειτονική Σουηδία - έχει στόχο να θεμελιώσει την «ασφάλεια για όσους διστάζουν να χρησιμοποιήσουν λύσεις ψηφιακών πληρωμών», καθώς και να ενισχύσει την ετοιμότητα της κοινωνίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Emilie Enger Mehl, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οπως εξήγησε, με βάση σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022, οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν σε μετρητά παντού, δηλαδή οπουδήποτε πωλούνται αγαθά ή υπηρεσίες και γίνονται δεκτοί άλλοι τύποι πληρωμών. Ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τις συγκοινωνίες, επισημαίνεται.

Η χρήση μετρητών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο κατά την έναρξη της πανδημίας -και παγκοσμίως- και έκτοτε παρέμεινε σταθερή, σύμφωνα με περυσινά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας. Μάλιστα, μόνο το 3% των Νορβηγών χρησιμοποιεί μετρητά για αγορές σε φυσικό κατάστημα. Ωστόσο, οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ παρουσιάζουν αυξητική πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v