Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα για την ακροδεξιά στις εκλογές στην Πορτογαλία

Το ακροδεξιό Chega τετραπλασίασε τον αριθμό των βουλευτών του. Η κεντροδεξιά συμμαχία AD πήρε τις περισσότερες έδρες και νίκησε τους Σοσιαλιστές, των οποίων το ποσοστό κατέρρευσε.

Αλμα για την ακροδεξιά στις εκλογές στην Πορτογαλία
Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής του ακροδεξιού Chega

Η ραγδαία αύξηση των δεξιών πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη έφτασε στην Πορτογαλία την Κυριακή, καθώς το κόμμα Chega ενίσχυσε τη στήριξή του και τετραπλασίασε τις έδρες του στο κοινοβούλιο.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, στις πρόωρες εκλογές, η κεντροδεξιά συμμαχία AD πήρε τις περισσότερες έδρες αλλά υπολείπεται της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας -νίκησε τους Σοσιαλιστές, των οποίων το ποσοστό κατέρρευσε. Αλλά η ακροδεξιά Chega τράβηξε μεγάλο μέρος των φώτων της δημοσιότητας με ένα ισχυρό αποτέλεσμα που έφερε την τρίτη θέση. Μόλις πριν από δύο χρόνια είχε κερδίσει 12 έδρες στο κοινοβούλιο. Τώρα, έχει σχεδόν 50 έδρες.

Του Chega, που μεταφράζεται ως «Αρκετά», ηγείται ο 41χρονος Αντρέ Βεντούρα, ένας πρώην εκπαιδευόμενος ιερέας που αργότερα έγινε τηλεοπτικός σχολιαστής ποδοσφαίρου. Ο ίδιος δήλωσε αργά την Κυριακή ότι η εκλογική επιτυχία του Chega σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό την ηγεσία της AD.

«Αυτή είναι μια νίκη που πρέπει να ακουστεί σε πολλά μέρη απόψε», δήλωσε ο Βεντούρα καθώς χαιρετούσε και χοροπηδούσε μπροστά στους υποστηρικτές του που φώναζαν «νίκη, νίκη, νίκη».

«Η βούληση των Πορτογάλων ήταν ξεκάθαρη», είπε.

Έχοντας εξασφαλίσει μια τεράστια αύξηση των εδρών στο κοινοβούλιο, το Chega είναι μια μαθηματική επιλογή για την κεντροδεξιά, καθώς μαζί θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακόμα και αν το Chega παραμείνει απομονωμένο, με την επίδοση της Κυριακής εδραίωσε τη θέση του ως του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο και μια ισχυρή πολιτική παρουσία στην Πορτογαλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v