Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε προϋπολογισμό $7,3 τρισ. για το 2025

Σε πλήρη αντίθεση με τη δημοσιονομική ατζέντα Τραμπ ο «προεκλογικός» προϋπολογισμός που αποκάλυψε ο Μπάιντεν. Προβλέπει αύξηση δαπανών, φόρων και χρέους.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε προϋπολογισμό $7,3 τρισ. για το 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε σχέδιο προϋπολογισμού 7,3 τρισ. δολαρίων που θα οδηγήσει το ομοσπονδιακό χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ το 2025.

Σε αντίθεση με την οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν ενισχύει τις δαπάνες και σχεδιάζει να εξοικονομήσει 3 τρισ. δολάρια μέσω υψηλότερων φόρων την επόμενη δεκαετία. 

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τις σαρωτικές φορολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο το 2017 και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, ενώ ο Μπάιντεν σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πλουσιότερα νοικοκυριά για να μειώσει τα ελλείμματα, να προσφέρει φοροαπαλλαγές σε οικογένειες με παιδιά και να συμβάλει στη διατήρηση της χρηματοδότησης για κοινωνικά προγράμματα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, πολλές από τις διατάξεις στον προϋπολογισμό του Μπάιντεν είναι απίθανο να εγκριθούν από το Κογκρέσο, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αλλά το σχέδιο στέλνει ξακάθαρο σήμα για τις προτεραιότητες του προέδρου αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία και είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα έφτανε το 102,2% του ΑΕΠ το 2025, από 97,3% στο τέλος του 2023 και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 106% έως το 2030, πριν υποχωρήσει στο 105,6% έως 2034.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει στο 6,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ οι πληρωμές τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους των ΗΠΑ θα αυξάνονταν πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2026.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), ο επίσημος δημοσιονομικός επόπτης, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τη δική του αξιολόγηση για τα τελευταία φορολογικά σχέδια του Μπάιντεν, τα οποία θα απαιτούσαν την έγκριση του Κογκρέσου.

Ωστόσο, το CBO δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι προέβλεψε το δημόσιο χρέος να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του 116% τα επόμενα 12 χρόνια.

Η διεύρυνση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch να αφαιρέσει τις ΗΠΑ την αξιολόγηση «ΑΑΑ» τον Αύγουστο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v