Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος-έκπληξη στο 3,2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο. Ολα δείχνουν ότι η Fed θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%.

Ανοδος-έκπληξη στο 3,2% για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Κατά 3,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ετησίως τον Φεβρουάριο και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, από 3,1% και 0,3% τον Ιανουάριο αντίστοιχα. Η άνοδος, αν και μικρή, αναμένεται να κάνει τη Fed να περιμένει έως το καλοκαίρι πριν προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Οπως σημειώνει το CNBC, η μηνιαία αύξηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την πρόβλεψη 3,1% του Dow Jones.

Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός απέχει από το peak που είχε φτάσει στα μέσα του 2022, παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο της Fed για 2%, την ώρα που η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στη διήμερη συνεδρίασή της σε μια εβδομάδα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% μηνιαίως και κατά 3,8% ετησίως. Και οι δύο ήταν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις προβλέψεις. Τον Ιανουάριο ήταν στο 0,4% και στο 3,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v