Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Αύξηση ανεργίας, συγκράτηση μισθών

Η αδύναμη οικονομία επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας, κάνοντας σινιάλο για νομισματική χαλάρωση στην Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μειώνουν τις προσλήψεις και ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές.

Βρετανία: Αύξηση ανεργίας, συγκράτηση μισθών

Η ανεργία αυξήθηκε και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο στη Βρετανία, καθώς η αγορά εργασίας έδειξε σημάδια αδυναμίας αντανακλώντας μια ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομίας.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα στο 3,9% τον Ιανουάριο από 3,8% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η μέση ετήσια αύξηση των μισθών συμπεριλαμβανομένων των μπόνους μειώθηκε στο 5,6% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα, μεταδίδει ο Guardian.

Οι οικονομολόγοι του Σίτι περίμεναν ότι η ανεργία θα παραμείνει σταθερή και ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί στο μετριοπαθέστερο 5,7%. Οι αμοιβές πλην μπόνους σημείωσαν επίσης χαμηλότερα σκορ, στο 6,1% από 6,2% το ίδιο τρίμηνο.

Οι εργοδότες περιέκοψαν τις προσλήψεις νέου προσωπικού, μειώνοντας τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν το τρίμηνο κατά 43.000, σε 908.000, και υποδεικνύοντας ότι η ύφεση του τελευταίου εξαμήνου του 2023 είχε ελαφρώς μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας απ' ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέμενε σημάδια επιβράδυνσης στην αύξηση των μισθών προτού προχωρήσει σε κίνηση μείωσης των επιτοκίων, και παράλληλα εκτιμάται ότι τα τελευταία στοιχεία αποτελούν λόγο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της χαλάρωσης φέτος.

Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις οικονομικές προοπτικές και προετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το ποσοστό του μετρούμενου πληθωρισμού, που είναι τώρα 4% – και εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v