Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ μετά το νέο αίτημα για «έξοδο» Νετανιάχου

«Δεν είμαστε προτεκτοράτο των ΗΠΑ» η απάντηση του Τελ Αβίβ, καθώς στενός σύμμαχος του Μπάιντεν επιμένει για απομάκρυνση του ισραηλινού πρωθυπουργού. Προχωράει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ μετά το νέο αίτημα για «έξοδο» Νετανιάχου

Νέα ρωγμή προκλήθηκε στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ αφού ο Τσακ Σούμερ, στενός σύμμαχος του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο πιο υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στη Γερουσία των ΗΠΑ, είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να αναγκάσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, εάν παραμείνει στην εξουσία μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, μεταδίδουν οι Financial Times.

«Ο συνασπισμός του Νετανιάχου έπαψε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου. Ο κόσμος έχει αλλάξει - ριζικά - από τότε, και ο ισραηλινός λαός πνίγεται αυτή τη στιγμή σε ένα κυβερνητικό όραμα που έχει κολλήσει στο παρελθόν», είπε ο Σούμερ σε ομιλία του στη Γερουσία την Πέμπτη.

Εάν ο συνασπισμός του Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία μετά τη λήξη του πολέμου και συνεχίσει να εφαρμόζει επικίνδυνες και εμπρηστικές στρατηγικές που δοκιμάζουν τα αμερικανικά όρια, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής, συμπλήρωσε ο Σούμερ.

Ο Νετανιάχου ήταν «πολύ πρόθυμος» να ανεχθεί τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ, τόνισε ο επικεφαλής της Γερουσίας. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει αν γίνει παρίας» πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτζογκ, σχολίασε το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγική», την ομιλία του Σούμερ, την ίδια στιγμή που το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου είπε ότι ο Γερουσιαστής πρέπει να «σεβαστεί» την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν είναι μπανανία, αλλά μια «ανεξάρτητη και περήφανη δημοκρατία που εξέλεξε τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου», είπε το Λικούντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στήριξε την Παρασκευή τον Σούμερ, λέγοντας πως έδωσε μια «καλή ομιλία» για το Ισραήλ και ότι τις ανησυχίες του μοιράζονται πολλοί Αμερικανοί. 

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε ότι ο Σούμερ είχε ενημερώσει εκ των προτέρων στον Λευκό Οίκο τι σχεδίαζε να πει. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη θέση του Σούμερ λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέμεινε «προσηλωμένη στο να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει απώλειες αμάχων».

Η ομιλία του Σούμερ, ενός μακροχρόνιου υποστηρικτή του Ισραήλ, έρχεται εν μέσω αυξανόμενης οργής στην Ουάσιγκτον για τις πολύνεκρες επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ στη Γάζα, που έχουν μέχρι στιγμής εξουδετερώσει πάνω από 31.300 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους και εκτόπισε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια κατοίκους πυροδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση που έχει αφήσει πολλούς στον θύλακα στα πρόθυρα λιμού.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «πληγώνει περισσότερο το Ισραήλ παρά βοηθά το Ισραήλ», ενώ αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς τον Νετανιάχου με αποτέλεσμα η διακυβέρνησή του να βρίσκεται «σε κίνδυνο».

Αυτή η εκτίμηση πυροδότησε μια οργισμένη απάντηση από το Τελ Αβίβ που εξέδωσε δήλωση σε τοπικά μέσα ενημέρωσης κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να τον εκδιώξουν.

«Το Ισραήλ δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ αλλά μια ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα της οποίας οι πολίτες είναι αυτοί που εκλέγουν την κυβέρνηση. Αναμένουμε από τους φίλους μας να δράσουν για να ανατρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς της Χαμάς και όχι την εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ισραήλ», δήλωσε πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και δήλωσε ότι ο στρατός ασχολείται με επιχειρησιακά θέματα και ετοιμάζει την απομάκρυνση των αμάχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v