Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων βάζει η Ιαπωνία

Αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Η κεντρική τράπεζα κατάργησε την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το γεν.

Tέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων βάζει η Ιαπωνία

Σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το 2007 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, βάζοντας τέλος στο μοναδικό καθεστώς που αρνητικών επιτοκίων παγκοσμίως, εν μέσω ενδείξεων για ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις φέτος.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποίησε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένει ότι οι διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν», δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της σε περίπου 0% έως 0,1% από -0,1%. Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Η Τράπεζα κατάργησε επίσης τη ριζοσπαστική πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, την οποία η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιούσε για να στοχεύει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα ανάλογα με τις ανάγκες.

Η κεντρική τράπεζα ωστόσο θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας «σε γενικές γραμμές της ίδιας ποσότητας» όπως και πριν - επί του παρόντος περίπου 6 τρις. γεν μηνιαίως, ενώ θα καταφύγει σε «ευέλικτες αντιδράσεις» με τη μορφή αυξημένων αγορών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και κρατικών ομολόγων με σταθερό επιτόκιο, μεταξύ άλλων, εάν υπάρξει ταχεία άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το γεν παρά την άνοδο επιτοκίων

Το γεν υποχώρησε πάνω από τα 150 ανά δολάριο μετά τον τερματισμό του τελευταίου αρνητικού επιτοκίου πολιτικής στον κόσμο από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, διατηρώντας προς το παρόν εύκολες τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο.

Το ιαπωνικό νόμισμα χάνει έως και 0,8% στα 150,42 ανά δολάριο, το πιο αδύναμο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Τα κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν λόγω του ελαφρώς ήπιου τόνου της κεντρικής τράπεζας, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου χαμηλότερα κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,735%.

Ο δείκτης μετοχών Topix σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ο Nikkei κατά 0,4%.

«Η σημερινή απόφαση μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ήπια, παρασύροντας το γεν χαμηλότερα», δήλωσε ο Koji Fukaya, συνεργάτης της Market Risk Advisory στο Τόκιο, ο οποίος δήλωσε ότι ο τερματισμός των αρνητικών επιτοκίων και ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων είχαν ήδη τιμολογηθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v