Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για τις μετοχές της Φενερμπαχτσέ, σκέψεις αποχώρησης από Super Lig

Το κόστος της ζημιάς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις ενδεχόμενες απώλειες εσόδων από διαφημίσεις, προκαλεί τριγμούς στον τίτλο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο 7ο μεγαλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη με έσοδα €533 εκατ.

Βουτιά για τις μετοχές της Φενερμπαχτσέ, σκέψεις αποχώρησης από Super Lig

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Κωνσταντινούπολης Φενερμπαχτσέ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, μετά την επίθεση που δέχθηκε από αντίπαλους οπαδούς στον αγωνιστικό χώρο, σε ένα ακόμα περιστατικό βίας στο χώρου του αθλητισμού στην Τουρκία.

Η ζωντανή κάλυψη του εκτός έδρας αγώνα της Κυριακής με την Τραμπζονσπόρ έδειξε τουλάχιστον έναν οπαδό να κραδαίνει ένα μαχαίρι πριν επιτεθεί στον Μπράιτ Οσάγι-Σαμουέλ, δεξί εξτρέμ της Φενέρμπαχτσε, καθώς η ομάδα συγκεντρωνόταν για να πανηγυρίσει τη νίκη της με 3-2. Ακολούθησε εισβολή δεκάδων οπαδών που επιτέθηκαν στους παίκτες.

Η Φενέρμπαχτσε θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου για να εξετάσει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αποχώρηση από τη Super Lig στη γειτονική χώρα, όπως ονομάζεται η κορυφαία κατηγορία ποδοσφαίρου.

Η απόσυρση θα ήταν σημαντικό πλήγμα για τον κάτοχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων BeIN Sports, θυγατρική εταιρεία μέσων ενημέρωσης της BeIN Media από το Κατάρ, μεταδίδει το Bloomberg, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των περίπου 1,3 εκατομμυρίων συνδρομητών του τηλεοπτικού δικτύου εκτιμάται ότι είναι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ.

Στις διαφημίσεις των τηλεοπτικών καναλιών BeIN περιλαμβάνονται εταιρείες που ανήκουν στην Koc Holding AS του προέδρου της Φενέρμπαχτσε Ali Koc, συμπεριλαμβανομένων των Arcelik AS, Ford Otomotiv Sanayi AS και Yapi Kredi Bankasi AS.

Οι μετοχές της Φενερμπαχτσέ υποχώρησαν έως και 4,8% στις 83,6 λίρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολη την Τρίτη,  μετά από πτώση 6,8% την προηγούμενη ημέρα, ενώ οι μετοχές της Τραμπζονσπόρ αυξήθηκαν έως και 1,3%.

Ο αθλητικός δείκτης του Borsa Istanbul, που περιλαμβάνει τέσσερις μετοχές του χώρου, κατέγραψε πτώση άνω του 12% σε τέσσερις ημέρες.

Η Super Lig είναι το έβδομο μεγαλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη με έσοδα 533 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της UEFA για το 2023.

Όμως, η αξία του πρωταθλήματος έχει πέσει τα τελευταία χρόνια λόγω των αποτυχιών στην Ευρώπη και της απουσίας μεγάλων χορηγιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των γηπέδων, του προφίλ των παικτών, των διαιτητών και της διοίκησης της ομοσπονδίας.

Τον Φεβρουάριο, ο υφιστάμενος κάτοχος τηλεοπτικών δικαιωμάτων BeIN Media πρόσφερε 182 εκατ. δολ. ετησίως στην ομοσπονδία για άλλα 3 χρόνια από τη επόμενη σεζόν 2024-2025. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια που πληρώνει για την τρέχουσα σεζόν και 500 εκατ. δολ. που πλήρωσε όταν κέρδισε τον διαγωνισμό το 2016.

Το τουρκικό ποδόσφαιρο έχει αμαυρωθεί συχνά από φαινόμενα οπαδικής βίας, συμπεριλαμβανομένων μερικές φορές θανατηφόρων επιθέσεων σε διαιτητές και οπαδούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v