Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Στήριξη για πράσινες επενδύσεις ζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας

Ο τομέας της κρουαζιέρας θα συνεισφέρει πάνω από €600 εκατ. στο πρόγραμμα εμπορίας ρύπων ξεκινώντας από το 2026. Θα ήταν καλύτερο αν μέρος του ποσού αυτού αξιοποιούνταν για τον εξηλεκτρισμό λιμένων και πλοίων, δήλωσε η γενική διευθύντρια του CLIA.

ΕΕ: Στήριξη για πράσινες επενδύσεις ζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας

Οι εταιρείες κρουαζιέρας στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι μέρος του ποσού με το οποίο θα συμβάλλουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μείωσης εκπομπών ρύπων θα πρέπει να τους επιστρέφεται για να επενδύσουν στον εξηλεκτρισμό λιμένων και πλοίων, μεταδίδει το Bloomberg.

Η ένωση Cruise Lines International, ή CLIA, θέλει «οι χώρες να μπορούν να επανεπενδύσουν όλα, ή τουλάχιστον μερικά από αυτά τα επιπλέον έσοδα σε υποδομές», δήλωσε η γενική διευθύντρια του CLIA, Marie-Caroline Laurent. 

Ο τομέας της κρουαζιέρας της Ευρώπης αναμένεται να συνεισφέρει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ  στο πρόγραμμα εμπορίας ρύπων, γνωστό ως ETS, ξεκινώντας από το 2026, είπε η Laurent. Θα ήταν καλύτερο αν ένα τουλάχιστον μέρος του ποσού αυτού αξιοποιούνταν σε επενδύσεις για «καθαρές υποδομές», καθώς ο εξηλεκτρισμός λιμανιών και εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού θα είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου. «Χρειαζόμαστε προφανώς τα λιμάνια να είναι εξοπλισμένα με τις πιο πρόσφατες πρίζες και να διαθέτουν δυνατότητα ηλεκτροκίνησης».

Στο πλαίσιο αυτό η Laurent έφερε ως παράδειγμα τις αερομεταφορές όπου τα βιώσιμα καύσιμα SAF βαθμολογούνται με μηδενικές εκπομπές και δεν υπολογίζονται στους υπολογισμούς των εκπομπών ρύπων.

Για τις εταιρείες κρουαζιέρας, «αυτό το είδος μηχανισμού θα ήταν ένας καλός τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων», κατέληξε η γενική διευθύντρια του CLIA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v