Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεσταίνεται η ευρωπαϊκή αγορά IPO με €40 δισ. προ των πυλών

Ανοιξιάτικο αεράκι στα χρηματιστήρια κυρίως Μιλάνου και Μαδρίτης, με αναμενόμενες δημόσιες προσφορές μετά από ένα 18μηνο χαμηλών πτήσεων. Ποιοι είναι οι πιο κινητικοί παίκτες, στο παιχνίδι και private equity όπως το CVC.

Ζεσταίνεται η ευρωπαϊκή αγορά IPO με €40 δισ. προ των πυλών

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν νέα ρεκόρ, εταιρείες συνολικής αξίας 35-40 δισεκατομμυρίων ευρώ ξεσκονίζουν σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο με την ελπίδα να αξιοποιήσουν τις αγορές κατά το δεύτερο τρίμηνο, μεταδίδει το Bloomberg.

Η ιταλική φίρμα αθλητικών παπουτσιών Golden Goose πιθανώς θα είναι από τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στην παραδοσιακά ελκυστική περίοδο μετά το Πάσχα, αναφέρουν πηγές. Η εταιρεία, που υποστηρίζεται από την Permira, στοχεύει σε αποτίμηση 3 έως 4 δισ. ευρώ στην αρχική δημόσια προσφορά. Η Golden Goose, που επιδιώκει να εισαχθεί στο Μιλάνο, αύξησε τα καθαρά έσοδά της κατά 18% πέρυσι.

Η αγορά της Μαδρίτης αναμένεται επίσης ενεργή, με την εταιρεία διανομής αυτοκινήτων Astara στην πρώτη γραμμή για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση της μετοχής της τον Απρίλιο με στόχο αποτίμηση 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Η Astara είναι βραχίονας της ισπανικής εταιρείας χαρτοφυλακίου Bergé, ενώ μερίδιο κατέχει και η ιαπωνική Mitsubishi.

Η Puig, όμιλος ομορφιάς πίσω από επωνυμίες όπως η Paco Rabanne και η Charlotte Tilbury, ετοιμάζεται επίσης για δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να καταχωριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία. Η πώληση της μετοχής της, που αναμένεται το καλοκαίρι, θα μπορούσε να φέρει αποτίμηση έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζεται.

Εάν προχωρήσουν τα deal, θα σηματοδοτήσουν μια πολυαναμενόμενη αναβίωση της ευρωπαϊκής αγοράς IPO, η οποία έχει μείνει σε χαμηλές πτήσεις λόγω επενδυτικής ανορεξίας εν μέσω ανόδου επιτοκίων και του πληθωρισμού το τελευταίο 18μηνο. Οι πρώτες μεγάλες εισαγωγές έχουν ήδη δρομολογήσει τα αρχικά τους βήματα: η Galderma Group, επιχείρηση περιποίησης δέρματος της EQT, και η φίρμα λιανικής πώλησης αρωμάτων Douglas που υποστηρίζεται από την CVC Capital Partners ολοκληρώνουν τις παραγγελίες των επενδυτών αυτή την εβδομάδα.

Η ίδια η CVC ετοιμάζεται επίσης να αναζωογονήσει την προσφορά της στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνουν οι πηγές. Το private equity, με αξία γύρω στα 15 δισ. δολάρια έως ότου πώλησε μειοψηφικό μερίδιο στην Blue Owl Capital το 2021, σταθμίζει το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι εταιρείες εξαγορών σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά αρκετές εταιρείες χαρτοφυλακίου τούς επόμενους μήνες. Η CVC ετοιμάζει εισαγωγή της εταιρείας παροχής μεταφορικών υπηρεσιών DKV Mobility, η οποία θα μπορούσε να αναζητήσει αποτίμηση 3,5 έως 4 δισ. ευρώ.

Η Oldenburgische Landesbank, γερμανική τράπεζα που υποστηρίζεται από την Apollo Global Management, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες, αφού πάγωσε αντίστοιχα σχέδια IPO στις αρχές του περασμένου έτους. Η εταιρεία ταξιδιωτικής τεχνολογίας Hotel Beds, που υποστηρίζεται από τη Cinven, αποβλέπει εξίσου σε εισαγωγή στη Μαδρίτη με αποτίμηση 4 έως 5 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v