Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις μειώσεις επιτοκίων βλέπει η Fed

Σε υψηλό 23 ετών διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα. Παραμένει στο τραπέζι περικοπή του κόστους δανεισμού κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Στο 2,6% η πρόβλεψη για πληθωρισμό. Δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα οι τελευταίες μετρήσεις, τόνισε ο Πάουελ.

Τρεις μειώσεις επιτοκίων βλέπει η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών του 5,25% με 5,5%, ενώ οι προβλέψεις των αξιωματούχων καταδεικνύουν τρεις μειώσεις μέσα στο 2024 παρά την πιο αργή από την αναμενόμενη πρόοδο προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. 

Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Fed συνεχίζει να περιγράφει τον πληθωρισμό ως «υψηλό» και οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την οικονομία δείχνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται με ρυθμό 2,6% στο τέλος του έτους, έναντι 2,4% στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, 10 από τους 19 αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τα επιτόκια να μειώνονται κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2024. Για το 2025 προβλέπουν επίσης πτώση κατά 0,75 μονάδες, όσο και το 2026. Τον Δεκέμβριο έβλεπαν πτώση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2025. 

Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% για τη φετινή χρονιά έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,4% τον Δεκέμβριο. 

Το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed στο 4% στο τέλος της χρονιάς, αντί για 4,1% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο. 

Το ανακοινωθέν σημειώνει επίσης ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναζητούν «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, φρασεολογία που είχε υιοθετηθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Πάουελ: Δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα οι μετρήσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου

H οικονομία έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει υψηλός και ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος προς τον στόχο του 2%.

Το μονοπάτι είναι αβέβαιο, υπογράμμισε.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι το ΑΕΠ έχει ενισχυθεί από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση καθώς και από την εξυγίανση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα.

Ο Πάουελ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος αλλά υπογράμμισε ότι το outlook είναι αβέβαιο, ενώ πρόσθεσε ότι η Fed είναι διατεθειμένη να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τις μετρήσεις του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν, αλλά δεν έχουν αλλάξει τη γενική εικόνα της μείωσης του πληθωρισμού προς το 2% σε ένα μονοπάτι με δυσκολίες.

Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στις μετρήσεις των δύο τελευταίων μηνών αλλά δεν θα τις αγνοήσουμε, επισήμανε.

«Η ισχυρή απασχόληση δεν θα ήταν από μόνη της επαρκής λόγος για να αναβάλλουμε μειώσεις επιτοκίων» σημείωσε ακόμα ο Πάουελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v