Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Οι τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα

Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος αλλά υπογράμμισε ότι το outlook είναι αβέβαιο.

Πάουελ: Οι τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα

H οικονομία έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει υψηλός και ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος προς τον στόχο του 2%. 

Το μονοπάτι είναι αβέβαιο, υπογράμμισε. 

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι το ΑΕΠ έχει ενισχυθεί από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση καθώς και από την εξυγίανση των εφοδιαστικών αλυσίδων. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα. 

Ο Πάουελ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος αλλά υπογράμμισε ότι το outlook είναι αβέβαιο, ενώ πρόσθεσε ότι η Fed είναι διατεθειμένη να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα αν χρειαστεί. 

Όσον αφορά τις μετρήσεις του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν, αλλά δεν έχουν αλλάξει τη γενική εικόνα της μείωσης του πληθωρισμού προς το 2% σε ένα μονοπάτι με δυσκολίες.

Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στις μετρήσεις των δύο τελευταίων μηνών αλλά δεν θα τις αγνοήσουμε, επισήμανε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v