Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Neuralink: Το νέο θαύμα του Ελον Μασκ

Εμφύτευμα της startup του δισεκατομμυριούχου επέτρεψε σε τετραπληγικό άνδρα να παίξει σκάκι χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του για να ελέγξει τον υπολογιστή.

Neuralink: Το νέο θαύμα του Ελον Μασκ

Η Neuralink Corp. του Elon Musk μετέδωσε ζωντανά μια ενημέρωση αναφορικά με τον πρώτο ασθενή με εμφύτευμα εγκεφάλου την Τετάρτη, δείχνοντας έναν τετραπληγικό άνδρα που ήταν σε θέση να παίζει βιντεοπαιχνίδια και διαδικτυακό σκάκι χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Η Neuralink είναι μια startup που ιδρύθηκε από τον Musk. Το εμφύτευμά της επιτρέπει στον ασθενή να χρησιμοποιήσει τις σκέψεις του για να ελέγξει έναν υπολογιστή. Ο Musk είπε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει δουλεύοντας με ασθενείς που έχουν σοβαρούς σωματικούς περιορισμούς όπως βλάβη του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή τετραπληγία.

Στο βίντεο, το οποίο μεταδόθηκε στην κοινωνική πλατφόρμα X του Musk, ο ασθενής Noland Arbaugh μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του για να παίξει σκάκι και το παιχνίδι Civilization VI. «Είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι», είπε.

«Έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», είπε ο Arbaugh. «Η επέμβαση ήταν πολύ εύκολη».

Ο 29χρονος Arbaugh είπε ότι υπέστη κάκωση νωτιαίου μυελού σε ένα «ατύχημα κατάδυσης» πριν από οκτώ χρόνια. Είπε επίσης ότι βγήκε από το νοσοκομείο μια μέρα μετά τη διαδικασία Neuralink τον Ιανουάριο, η οποία κύλησε ομαλά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» για τη βελτίωση της τεχνολογίας.

Η Neuralink δεν είναι η μόνη εταιρεία που εργάζεται σε συσκευές εγκεφάλου που συνδέονται με υπολογιστές. Σύγχρονες επιδείξεις ελέγχου του ποντικιού ενός υπολογιστή με τη χρήση σκέψεων έχουν γίνει με διάφορους τύπους εμφυτευμάτων, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από την κοινοπραξία ερευνητικών ιδρυμάτων και νοσοκομείων BrainGate.

Ωστόσο, η συσκευή Neuralink περιέχει περισσότερα ηλεκτρόδια από άλλες συσκευές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει περισσότερες πιθανές εφαρμογές στο μέλλον. Η τεχνολογία Neuralink λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται ενσύρματη σύνδεση με εξωτερικές συσκευές.

Σε μια ανάρτηση στο X την Τετάρτη, ο Musk άφησε να εννοηθεί ότι η συσκευή μπορεί να έχει την ικανότητα να αποκαθιστά την όραση. «Το Blindsight είναι το επόμενο προϊόν μετά το Telepathy», έγραψε, αναφερόμενος στο όνομα του εμφυτεύματος για παράλυτους ασθενείς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v