Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της αλήθειας για την Tesla: Τα χειρότερα αποτελέσματα της 7ετίας

Ο Έλον Μασκ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ινδία, επικαλούμενος «φόρτο εργασίας». Στις καλένδες η συνάντηση με τον Ναρέντρα Μόντι και η ανακοίνωση μεγάλων επενδύσεων. Εν αναμονή στριμωγμένων οικονομικών αποτελεσμάτων και εν μέσω κύματος απολύσεων.

Η ώρα της αλήθειας για την Tesla: Τα χειρότερα αποτελέσματα της 7ετίας

Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ινδία ο Έλον Μασκ, όπου μάλιστα είχε προγραμματίσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, επικαλούμενος «μεγάλο φόρτο υποχρεώσεων» στην Tesla.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επρόκειτο να επισκεφθεί την ασιατική χώρα στις 21 Απριλίου και 22 Απριλίου, προκειμένου να ανακοινώσει επένδυση 2-3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters, με επίκεντρο την κατασκευή νέου εργοστασίου.

Ο Μασκ, όμως, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι θα έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη λόγω πιέσεων στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα την Τρίτη.

«Δυστυχώς, ο μεγάλος φόρτος υποχρεώσεων στην Tesla απαιτεί την αναβολή της επίσκεψης στην Ινδία, ωστόσο ανυπομονώ να την επισκεφτώ αργότερα φέτος», έγραψε.

Η Tesla αναμένεται να παρουσιάσει τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της εδώ και επτά χρόνια, εξαιτίας της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και της πίεσης στις τιμές από τους Κινέζους ανταγωνιστές. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ένα φτωχό πρώτο τρίμηνο όσον αφορά τις πωλήσεις, αποκαλύπτοντας ότι οι παραδόσεις υπολείπονταν των προσδοκιών κατά 13%, γράφει ο Guardian.

Η Tesla αντέδρασε στην επιβράδυνση με τον πιο απλό τρόπο: απολύοντας πάνω από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, που ισοδυναμεί με τουλάχιστον 14.000 θέσεις εργασίας.

Την Τρίτη αναμένεται να παρουσιάσει βουτιά 40% στα λειτουργικά της κέρδη και την πρώτη πτώση εσόδων σε τέσσερα χρόνια, γράφει το Bloomberg. Και μάλιστα το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων για την εταιρεία συνδυάζεται αφενός με την προσπάθεια αποκατάστασης της υψηλής αμοιβής του Μασκ και αφετέρου με το επόμενο αμφίβολο στοίχημα της νέας γενιάς αυτοοδηγούμενων οχημάτων που ονομάζονται Ρομποταξί.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας αυτόνομης υπηρεσίας ταξί κυκλοφορεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, αλλά η εταιρεία δεν έχει ακόμη στηρίξει την υποδομή που θα χρειαζόταν, ούτε έχει εξασφαλίσει ρυθμιστική έγκριση για να δοκιμάσει τέτοια αυτοκίνητα σε δημόσιους δρόμους. Προς το παρόν, ο Μασκ έχει αναβάλει τα σχέδια για ένα όχημα μαζικής αγοράς, αξίας 25.000 δολαρίων. Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 40% μέχρι στιγμής φέτος.

Η επίσκεψη του Μασκ στο Νέο Δελχί αναμενόταν επίσης να περιλαμβάνει συναντήσεις με στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων της διαστημικής βιομηχανίας. Ο μεγιστάνας αναμένει τις εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας για να αρχίσει να προσφέρει την ευρυζωνική δορυφορική υπηρεσία Starlink στη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v