Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου

Δανείστηκε πιο πολύ από ό,τι περίμενε τον Φεβρουάριο, αν και λιγότερα από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πιέζονται τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, αναδεικνύοντας την αδυναμία των δημόσιων οικονομικών ενόψει των γενικών εκλογών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν 8,4 δισ. στερλίνες τον συγκεκριμένο μήνα, 3,4 δισ. στερλίνες λιγότερες από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, ο δανεισμός ήταν υψηλότερος από τα 5,9 δισ. στερλίνες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στο δημοσιονομικό έτος από τον Απρίλιο έως τον Φεβρουάριο, ο δανεισμός ήταν 106,8 δισ. στερλίνες, 4,6 δισ. στερλίνες λιγότερες από ό,τι στο ίδιο ενδεκάμηνο πριν από ένα χρόνο, και ο χαμηλότερος εδώ και τέσσερα χρόνια σε ονομαστικούς όρους.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού προέβλεψε τον Μάρτιο ότι ο δανεισμός θα ανέλθει σε 114,1 δισ. στερλίνες κατά το δημοσιονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο. Αυτό είναι μειωμένο από τα 124 δισ. στερλίνες που προβλέπονταν τον Νοέμβριο, καθώς το χαμηλότερο κόστος πληρωμής τόκων αντανακλά την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v