Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Με βαριά πρόστιμα απειλούνται Apple και Google

Ξεκινά πλήρης έρευνα από την Κομισιόν, στη βάση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές που βάζει στο μικροσκόπιο αμφίβολες πρακτικές της Big Tech. Ερχεται η σειρά της Meta.

ΕΕ: Με βαριά πρόστιμα απειλούνται Apple και Google

Η Apple και η Google πρόκειται να αντιμετωπίσουν πλήρεις έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τον νέο νόμο που περιορίζει τη δύναμη της Big Tech, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχομένως για επιβολή βαριών προστίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει σχετικές έρευνες βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Στο επίκεντρο της ΕΕ θα τεθούν οι νέες χρεώσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις της Apple και της Google για τα app store.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν έως και 3,8% στις συναλλαγές σήμερα Πέμπτη, ενώ η Alphabet, μητρική της Google, υποχώρησε 0,9%.

Εξάλλου, πρόταση της Meta Platforms για μηνιαία χρέωση στους χρήστες για πρόσβαση στο Facebook και το Instagram θα μπορούσε επίσης να συγκεντρώσει μελλοντικό έλεγχο της ΕΕ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο εντονότερος έλεγχος της ΕΕ κατά της Apple έρχεται στον απόηχο της μήνυσης που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 16 γενικοί εισαγγελείς εναντίον της εταιρείας, κατηγορώντας τον κατασκευαστή iPhone για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και παρεμπόδιση των ανταγωνιστών ως προς την πρόσβαση σε δυνατότητες και λογισμικό των δημοφιλών συσκευών.

Ο νόμος DMA προβλέπει βαριά πρόστιμα έως και 10% επί των συνολικών ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας και έως 20% για εταιρείες που υποτροπιάζουν. Μετά την έναρξη επίσημων ερευνών, οι ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν στην έκδοση τελικής απόφασης εντός 12 μηνών.

Η Apple, με φρέσκο πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην πλάτη της από την ΕΕ, καθώς απέκλειε την ενημέρωση χρηστών όσον αφορά προσφορές από εφαρμογές ροής μουσικής, βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε πλήρη ισχύ ο DMA, στις 7 Μαρτίου.

Το Spotify, που έκανε την πρώτη καταγγελία, είπε ότι οι προτάσεις της Apple για την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων στους προγραμματιστές ήταν «απαράδεκτες» και ζήτησε συνάντηση με την επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Apple είχε δεχτεί την κατάργηση της προμήθειας 30% που είχε επιβάλει, αλλά πρόσθεσε νέες χρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v