Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές ΗΠΑ: Μείον το ταμείο Τραμπ, πόσο επηρεάζει το αποτέλεσμα

Το κυνήγι του χρήματος στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα σε ένα πολιτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το «cash is king».

Εκλογές ΗΠΑ: Μείον το ταμείο Τραμπ, πόσο επηρεάζει το αποτέλεσμα

Οι εκλογές προέδρου στις ΗΠΑ και η όξυνση, πλέον, της αντιπαράθεση μεταξύ των δυο μεγάλων μονομάχων, αφορά και ένα ακόμα σκέλος: το πρόβλημα με το χρήμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η περίπτωση του ανθρώπου που του αρέσει να καυχιέται για το πόσο πλούσιος είναι σε αυτή τη διαδρομή. Τι γίνεται, όμως, με τον Τζο Μπάιντεν, που δείχνει να έχει χτίσει μια γερή οικονομική βάση για το κονταροχτύπημα με τον δισεκατομμυριούχο αντίπαλό του;

Τα λεφτά που πρέπει να συγκεντρωθούν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας αποτελούν ιστορικά κρίσιμο ζήτημα στην κούρσα για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Υποψήφιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη μάχη και να αποχωρήσουν αμέσως εάν εξαντληθούν τα μετρητά. Αυτό συνέβη όταν οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί Κοχ τράβηξαν την πρίζα από τη Νίκι Χέιλι, την εσωκομματική αντίπαλο του Τραμπ για την αρχηγία στους Ρεπουμπλικάνους.

Με πολλούς τρόπους ο Τραμπ στην πορεία του αψήφησε αυτή τη βασική πρόκληση στην αμερικανική πολιτική σκακιέρα. Το 2016, κατάφερε να επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον καταρρίπτοντας ρεκόρ σε μικρο-δωρεές, χτίζοντας μια πιστή βάση ψηφοφόρων από διάφορες περιοχές, όπως θυμίζει το Bloomberg.

Αλλά οι ορδές των υποστηρικτών του "Make America Great Again" μπορεί σε αυτή την αναμέτρηση να μην αποδειχθούν αρκετές, στις πιο ακριβές προεδρικές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει συγκεντρώσει τριπλάσιο ποσό από αυτό που έχουν ο Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, πάνω από 150 εκατ. δολ.

Υπάρχουν επίσης και οι δικαστικές εκκρεμότητες του Τραμπ. Και ενώ η δημοτικότητά του φαίνεται να αυξάνεται με κάθε νέο κατηγορητήριο -το οποίο πάντα καταγγέλλει ως "πολιτική δίωξη"- δεν παύει να χτυπά άγρια το πορτοφόλι του.

Τη Δευτέρα, ο δισεκατομμυριούχος πρέπει να βρει 454 εκατ. δολάρια για την πληρωμή εγγυήσεων για τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν σχετικά με οικονομικές απάτες στον όμιλο ακινήτων του, μετά την καταδίκη του σε αστική δίκη τον Φεβρουάριο.

Πίσω από το γνωστό θράσος που εμφανίζει στις δημόσιες ομιλίες του κρύβεται μια αλήθεια. Ο Τραμπ είναι στριμωγμένος οικονομικά και όπως έχει αποκαλύψει το Politico, πλέον καλεί προσωπικά πλούσιους δωρητές να ανοίξουν τις τσέπες τους και να βοηθήσουν.

Ηδη, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον θα διοργανώσει στη Φλόριντα μια φιλανθρωπική εκδήλωση για τον Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα, καθώς ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί να συναγωνιστεί τη χρηματοδότηση που έχει ο Τζο Μπάιντεν και να πληρώσει όλο και περισσότερες δικαστικές αποφάσεις.

Οπως μετέδιδαν μέσα στην εβδομάδα οι Financial Times, μαζί με τον Πόλσον θα προεδρεύσουν στην εκδήλωση ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, ο επενδυτής ακινήτων που ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός της προεδρικής εκστρατείας του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, και ο βαρόνος της βιομηχανίας του σχιστόλιθου Χάρολντ Χαμ, ο οποίος είχε καλέσει τον Τραμπ να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα συναντήθηκε με τον Έλον Μασκ — τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο οποίος με τα χρόνια απομακρύνθηκε από τους Δημοκρατικούς και φλέρταρε με τους Ρεπουμπλικάνους. Αλλά, τώρα λέει ότι δεν κάνει δωρεά σε κανένα από τα δύο κόμματα. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να αλλάξει στη στιγμή.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σπεύσει να ανοίξει τις πόρτες στο πανάκριβο εξοχικό θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα για δείπνο και με άλλους πλούσιους προσκεκλημένους.

Σε ένα πολιτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το "cash is king" (τα μετρητά είναι βασιλιάς), το κενό δολαρίων που προσπαθεί απεγνωσμένα να κλείσει ο Τραμπ, ίσως λειτουργήσει ως υπενθύμιση σε οποιονδήποτε θέλει να ποντάρει στον εκλογικό λογαριασμό "Trump 2.0" για σίγουρη νίκη επαναφοράς στον Λευκό Οίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v