Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Όχι στη CETA για ελεύθερο εμπόριο ΕΕ-Καναδά

Η Γερουσία δεν επικύρωσε τη συμφωνία CETA που προβλέπει τη διεξαγωγή ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Ελλάδα και Κύπρος επίσης δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία.

Γαλλία: Όχι στη CETA για ελεύθερο εμπόριο ΕΕ-Καναδά

Στο στόχαστρο των αγροτών κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών -που άλλωστε δεν έχουν ακόμα καταλαγιάσει- υπήρξαν μεταξύ άλλων και οι πρωτοβουλίες των Βρυξελλών για «διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», με τρίτες χώρες που δεν πληρούν πάντα, τα αντίστοιχα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Για παράδειγμα, η συμφωνία CETA με τον Καναδά που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες πριν από οχτώ χρόνια και περίμενε την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια.

Το γαλλικό κοινοβούλιο την ψήφισε το 2019 όταν ο Μακρόν διέθετε πλειοψηφία, έπρεπε όμως να επικυρωθεί και από τη Γερουσία, πράξη που με τα χρόνια είχε σχεδόν ξεχαστεί.

Χάρη στους αγρότες όμως και με την πρωτοβουλία του κομουνιστικού κόμματος ήλθε στην επιφάνεια και τέθηκε σε ψηφοφορία χθες στη Γερουσία, όπου και απορρίφθηκε παταγωδώς με 211 ψήφοι κατά 44 υπέρ. «Φιάσκο για τον Μακρόν» φώναξαν πολλοί. Με τη Γαλλία, έγιναν δέκα οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη CETA, ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το περίεργο με την CETA είναι ότι πρόκειται για μικτή συμφωνία με τομείς ευρωπαϊκής αρμοδιότητας και άλλους εθνικής αρμοδιότητας. Έτσι το 90% των διατάξεων που αφορούν στην Ευρώπη όπως οι τελωνειακοί δεσμοί, εφαρμόζονται ήδη εδώ και εφτά χρόνια.

Μπερδεμένοι οι Γάλλοι σήμερα διερωτώνται μετά τη Γερουσία ποια θα είναι η συνέχεια; Προφανώς θα πρέπει να επανέλθει η συμφωνία στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v