Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όρκος πίστης στην πυρηνική ενέργεια από 30 χώρες

Στη διευρυμένη ειδική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες διατυπώθηκε ο στόχος για επέκταση και απλούστερη χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως.

Όρκος πίστης στην πυρηνική ενέργεια από 30 χώρες

Μετά την πρώτη διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια χθες στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν ότι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας».

Το «παρών» έδωσαν στη Σύνοδο, εκτός από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία, και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε: «Βιώνουμε μια ενεργειακή κρίση και ένα ενεργειακό δίλημμα. Γνωρίζουμε ότι σήμερα η πυρηνική ενέργεια παρέχει παγκοσμίως το 25% της καθαρής ενέργειας που παράγεται στον κόσμο και στην Ευρώπη περίπου το 50%. Χρειαζόμαστε ωστόσο περισσότερη».

Στο ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες δεν τάχθηκαν μόνο υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών, αλλά και υπέρ της παράτασης αξιοποίησης υφιστάμενων μονάδων καθώς και της ανάπτυξης νέων, μικρότερων αντιδραστήρων. Οι 30 χώρες κάλεσαν μάλιστα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως την Παγκόσμια Τράπεζα, να στηρίξουν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 12 χώρες της ΕΕ

Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ τόνισε σχετικά: «Εξακολουθούν να υπάρχουν διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ακόμα και σήμερα απαγορεύουν τη χρηματοδότηση πυρηνικών αντιδραστήρων. Η κατάσταση έχει ωστόσο αλλάξει. Έχουμε πλέον γυρίσει σελίδα. Και πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας».

Η Γερμανία, η οποία τερμάτισε τη χρήση πυρηνικής ενέργειας τον περασμένο Απρίλιο, δεν συμμετείχε στην χθεσινή σύνοδο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε λακωνικά ότι οι θέσεις των διαφόρων κρατών μελών για την πυρηνική ενέργεια είναι γνωστές και σεβαστές.

Πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα σε 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, σε παγκόσμια επίπεδο παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 415 αντιδραστήρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Διεθνή Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, στα τέλη του 2023, περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ατομικής ενέργειας μέχρι το 2050.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v