Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει τη ρητορική της κόντρα στη Δύση η Μόσχα

Βαριές κουβέντες από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. «Αυξάνετε το ρίσκο να περάσει η σύγκρουση σε απρόβλεπτη φάση. Είστε έτοιμοι να πολεμήσετε στις χώρες σας; Το γνωρίζουν οι πολίτες σας;»

Σκληραίνει τη ρητορική της κόντρα στη Δύση η Μόσχα

Η ανεύθυνη ρητορική της Δύσης απειλεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε απρόβλεπτο βαθμό, προειδοποίησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Αρχίζετε να χάνετε τον ύπνο σας διότι απέτυχαν να φέρουν το αποτέλεσμα που θέλατε οι προσπάθειές σας να επιφέρετε στρατηγική ήττα στη Ρωσία ή τουλάχιστον να την αποδυναμώσετε. Αντιλαμβάνεστε ότι, χρησιμοποιώντας ανεύθυνη ρητορική, αυξάνετε το ρίσκο να περάσει η σύγκρουση σε νέα οξεία και απρόβλεπτη φάση;» επεσήμανε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

«Είστε έτοιμοι να πολεμήσετε με τη Ρωσία στις δικές σας χώρες; Το κοινό στην Ευρώπη κατανοεί τις συνέπειες αυτού που κάνετε; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι ανεύθυνες ενέργειες και δηλώσεις σας για την περιφερειακή ευρωπαϊκή ασφάλεια;» είπε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος σε εκπροσώπους δυτικών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει ήδη πληγεί σημαντικά, πρόσθεσε,  ιδιαίτερα από την «εξάπλωση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία».

Εκ παραλλήλου, τη ρητορική του σκλήρυνε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδεχόμενος πια ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου» και μετατοπιζόμενος από τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η Μόσχα για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την «κατάσταση πολέμου» στην «επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Ναι, ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από τη στιγμή που σχηματίστηκε αυτή η συμμορία, όταν η Δύση επενέβη συλλογικά στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας έγινε πόλεμος», δηλώνει ο Πεσκόφ.

Εξάλλου, καταγγέλλοντας τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χρησιμοποιήσει τις αποδόσεις των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών ο ίδιος είπε:

«Αν οι αποφάσεις υλοποιηθούν, θα έχουν σοβαρές συνέπειες γι' αυτούς που τις έλαβαν», ενώ προειδοποίησε ότι «θα υποφέρουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές» αν η ΕΕ φορολογήσει τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα που εξαιρούνται από την επιβολή δασμών.

Οι νομικές υπηρεσίες των δυτικών τραπεζών αντιλαμβάνονται τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα ακολουθήσουν, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει τα σχέδια κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v