Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ISIS έβαλε στο στόχαστρο τη Μόσχα, η απάντηση Πούτιν

Τι γνωρίζουμε για το ISIS-K που ανέλαβε ευθύνη για το χτύπημα στη Μόσχα. Οι προηγούμενες επιθέσεις. Γιατί υποβάθμισε το Κρεμλίνο την προειδοποίηση των ΗΠΑ. Πώς εκτιμάται ότι θα αντιδράσει η Ρωσία.

Γιατί το ISIS έβαλε στο στόχαστρο τη Μόσχα, η απάντηση Πούτιν

Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός για τη Ρωσία και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σχολίασε στο BBC News τα κίνητρα που θα μπορούσε να έχει το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση στη Μόσχα.

«Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία να συμπεριφέρεται σε πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά», λέει στο BBC. «Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία... ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικοποιημένος πόλεμος μετά τον οποίο κάποιοι συνέχισαν να πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης.

«Από τότε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να δει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».

Λέει ότι αναμένει η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall να είναι «ακραία βίαια», αναφέροντας ως παραδείγματα τις συνέπειες της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος θα αποφασίσει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και σε ποιον θα απαντήσει».

Λέει ότι η προειδοποίηση των ΗΠΑ για μια πιθανή επίθεση, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αντιμετωπίστηκε από το Κρεμλίνο ως απόπειρα «παρέμβασης» στις πρόσφατες γενικές εκλογές και στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Τα προηγούμενα χτυπήματα

Ο ισχυρισμός ενός κλάδου του ISIS  ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα, εάν αποδειχτεί σωστός, θα είναι η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με ισλαμιστές στη Ρωσία ή εναντίον της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο του Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αργότερα δημοσίευσε μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Oμάδες ανταρτών πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες. Μεγάλος αριθμός από αυτούς πήγε στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS όταν δημιουργήθηκε η ομάδα πριν από 10 χρόνια. Ορισμένοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν δηλώσει πίστη στο ISIS, λένε ειδικοί.

Αλλά η συγκεκριμένη ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης, το ISIS-K, είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν - ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Ειδικοί στην τρομοκρατία λένε ότι η Ρωσία βρέθηκε «στο στόχαστρο» του ISIS-K, το οποίο επικρίνει συχνά τον Πρόεδρο Πούτιν στην προπαγάνδα του.

Κατηγορεί το Κρεμλίνο για φρικαλεότητες κατά των μουσουλμάνων σε στρατιωτικές εκστρατείες στην Τσετσενία και τη Συρία, καθώς και για την εισβολή στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εποχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v